Sine Boran Art, önemli bir fotoğraf sanatçısı. Ve fakat aynı zamanda esaslı bir ‘Çerkes Kızı’. Yıllar önce annesiyle birlikte Rahmanlar’da bu isimde bir lokanta açmıştı, her türlü yol tepmeyi hak ediyordu. Katmer hamurundan tuhurje, patates püreli haluj, beyaz peynirli ve maydanozlu mentez, fıccın, hani anlatılmaz tadılır lezzetler...

2013 yılında kentsel dönüşüm nedeniyle kapanmış Çerkes Kızı. Fakat Sine Boran Art, sadece Çerkes yemekleri tariflerinden bir Kitap oluşturma hayalinden vazgeçmemiş. Aile büyüklerinden, Kafkasya’daki dostlarından derlediği tarifleri tek tek deneyip alternatifler arasından ideal olanları seçmiş, kolay bulunur malzeme ve işi kolaylaştıracak yöntem alternatifleri sunarak kitaba almış.

‘Çerkes Kızından Tarifler’, Vedat Milor’ın sunum yazısıyla Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Çorbalar, et yemekleri, sebzeler, salatalar, tatlılar, içecekler ve tabii ki hamur işleriyle Çerkes mutfağı, Sine’nin tarifleri ve fotoğraflarıyla karşımızda.

Bu kitabın bir an önce çıkması Vedat Milor’un iki dileğinden biriymiş. Diğeri de İstanbul’da Çerkes yemeklerini hakkıyla yapan bir lokanta açılması ki, bunun için de Sine Boran Art’a güveniyoruz. 

Kaynak: Milliyet  Yazı: Asu Maro