Türk mutfağında sarmaların önemini bilmeyen yoktur. Kimi yörede sarma kimi yörede lahana sarması ön plandadır. Doğu Karadeniz esintilerini yansıtan Sakarya mutfağında da Kara Lahana sarmasının yeri ayrıdır.

Gürcü Sarması Malzemeleri

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı bulgur

150 gr ceviz içi

2 adet sivri biber

3 adet taze soğan

2 çorba kaşığı domates salçası

1 demet maydanoz

1 tutam kırmızı pul biber

1 tutam tuz Kara biber

1-2 kg haşlanmış patates

1-2 demet karalahana

Gürcü Sarması Yapılışı

Kaynar suya atılan karalahanalar biraz haşlanır.

Patatesler de haşlanıp soyulur ve püre haline getirilir.

Tereyağında doğradığınız maydanoz, taze soğan, ve bulgur az kavrulup ateşten alınır.

Pişirdiğimiz bu harç püreye eklenip, iyice yoğrulur.

Bu harca kırmızı pul biber, karabiber ve tuz da eklenir.

Ceviz içi, biber, bir diş sarımsak da havanda iyice dövülür.

Bu harç da püreye eklenir ve tekrar yoğrulur.

Püre tamamlandıktan sonra lahanalar tek tek sarma şeklinde sarılır.

Sarmalar, öncelikle dibine sapları olmak üzere tencereye üst üste dizilir.

Tencerenin üzerine dökmek için ayrı bir tavada bir miktar tereyağı eritilip, salça kavrulur; sonra

1 veya 2 su bardağı ölçüsünde su eklenip biraz kaynatılır.

Üzerine son olarak bu karışım dökülen sarmalar, kısık ateşte pişene kadar haşlanır.

Arzuya göre sade yada yanında yoğurtla servis yapılır.