Malzemeler:
500 gr tereyağı
2 su bardağı ceviz
1 kase fıstık içi
Hamuru için
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Un Tuz Nişasta
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Plastik
bir kaba 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 2
yemek kaşığı sıvıyağ, kulak memesi yumuşaklığında olması için
alabildiğince un eklenerek yoğrulur.
Kıvamını alan hamur
dinlenmeye bırakılırken üzeri ıslak bez ile kapatılır. 2 su bardağı
ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir. Dinlenmiş
olan hamuru açmak için açılacak olan yer unlanır, ardından dinlendirilen
hamur 7 eşit parçaya bölünür. Her beze, baklava yufkası gibi ince
şekilde açılır.
500 gram tereyağı orta ocak ateşte küçük boy
tavada eritilir. Açılan yufka 3 eşit parçaya bölünür. Her parça iki
yandan alınıp ortada birleştirilerek ortasına tereyağı yayılır. Rondodan
geçirilmiş olan cevizler de yufkanın tam ortasına boylu boyunca
konulur.
Sonra yufkayı fazla sıkmadan dürüm gibi kapatıp ardından
burgu şekli verilir. Burgu olan yufkalık hamur kıvrılarak gül şekli
verilir ve tepsinin tam ortasına yerleştirilir.
Ortadan başa
doğru ilerleyeceğimiz tatlımızın ikinci yufkası ilk yufkamızı çevreler.
Diğer tüm yufkalar birbiri ardına yerleştirilir. Eritilmiş tereyağı,
kaşık yardımı ile yufkaların üzerine konulur ve fırça yardımı ile
yayılır. Maraş kıvrımı 180 derecede pembeleşene kadar pişirilir.
Fırının
önceden 200 derecede ısıtılması gerekmektedir. 2 su bardağı toz şeker
ve 2 su bardağı su orta ocak ateşine orta boy tencereye konularak
kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra içerisine 2-3 damla limon
suyu sıkılarak ortalama 10 dakika daha pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Şerbetin tam olarak soğuması gerekmektedir.
Pişen tatlımızın
içerisine şerbeti çekmesi için üçgen şekilde dilimlenerek üzerinde
şerbet gezdirilir. 1 kase fıstık içi ile servis edilmeden önce
tatlımızın üzerini süsleyerek 6-8 kişilik servis edilebilir. Tatlımızın
yapılış süreci ortalama 50 dakikadır