Karadeniz bölgesinde kışları en çok tüketilen sebzelerin başında gelen Kara Lahana, lezzetli olduğu kadar sağlıklı olması ile de dikkat çekiyor. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sarmasından çorbasına, kavurmasından yemeğine kadar birçok çeşit yemeği yapılan Karalahana, Sakarya yöresel mutfağında da yerini almaktadır.

Kara Lahana Yemeği Malzemeleri

2-3 demet karalahana

1 adet orta boy soğan

1 su bardağından bir parmak az aşurelik buğday

1 su bardağından bir parmak az mısır veya mısır kırığı

1 kase haşlanmış barbunya

1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı (silme olacak)

100-200 gram iç yağ

Tuz

Kırmızı pul biber

Karabiber

Kara Lahana Yemeği Tarifi

İlk olarak lahanalarımızı sirkeli suda yıkayıp, ince ince doğrayın

Yemeklik doğradığımız soğanı yağ koyduğumuz tencereye koyup, soğanları kavurun.

Üzerine salçaları ekleyin, biraz kavrulunca üzerine lahananın saplarını ekleyip, karıştırın ve biraz kavurun.

Lahananın yapraklarını ilave edelim ve tencereye dörtte üçü kadar sıcak su ilave edin.

Aşurelik buğdayı ekleyin, yaklaşık 5 dakika sonra barbunya ve mısırı ekleyin.

Tereyağı ilave edip 15-20 dakika kaynadıktan sonra, iç yağını ekleyin.

Barbunya ve mısır piştikten sonra, bir kabın içinde mısır ununu sulandırıp çırpın.

Biraz da yemeğin suyundan ekleyip, karalahananın üzerine döküp, kaynayıncaya kadar karıştırın.

Yemeğin koyulaşınca, tuzunu ve baharatlarını ekleyip birkaç taşım kaynatıp, ocaktan alın