Türk mutfağının önemli merkezlerinden Gaziantep'te yaygın olarak tüketilen katmer, kenti ziyaret edenlerin tattığı lezzetler arasında yer alıyor. Antep fıstığı, yufka ve tereyağın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan katmerin yapılışı ise maharet gerektiriyor.

Sert buğday unundan elde edilen hamur yumak haline getirildikten sonra bir gün dinlendiriliyor. Ustaların merdane ile açtığı yufkaya tereyağı konulduktan sonra taş fırına sürülüyor. Yaklaşık 5 dakika fırında bekletilen yufkaya Antep fıstığı ve şeker konulduktan sonra servis ediliyor. İçi ve dışı fıstıkla renklenen katmer, özellikle sabah saatlerinde tüketiliyor. 

Katmer ustası Mehmet Akıncıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katmerin en az baklava kadar önemli bir tatlı olduğunu söyledi.

Bu tatlının da baklava gibi ne zaman ve ilk kez kimler tarafından yapıldığının tam olarak bilinmediğini belirten Akıncıoğlu, "Gaziantep'te, baklavadan sonra en fazla tüketilen tatlı çeşidi katmerdir. Genelikle sabah saatlerinde yeniliyor. Bu lezzetin hak ettiği değeri bulması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Kat kat hamur, sade yağ ve fıstığı buluşturarak hazırladıkları katmeri baklava imalathanesinde taş fırında pişirdiklerini ifade eden Akıncıoğlu, özellikle kent dışından gelen misafirlerin bu tatlıya rağbet gösterdiğine işaret etti.

Katmerin Gaziantep'in sosyal hayatında da önemli yeri olduğunu aktaran Akıncıoğlu, "Özellikle düğünlerin ertesi günü sağdıçlar damatlara katmer ikram eder. Yıllardan beri süregelen bu gelenek günümüzde de yaşatılıyor" diye konuştu. 

Akıncıoğlu, katmerin sıcak tüketilmesini tavsiye etti.