Adana Ticaret Odası (ATO), 2004'te Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiği Adana kebabının tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.  

Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen kebap ustalarına, kebabın hazırlanması, pişirilmesi ve sunulmasıyla ilgili uygulamalı eğitimler veriliyor.

"Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi" programıyla kebap hazırlamanın sırrını öğrenen ustalar, Adana kebabının gelecek kuşaklara gerçek lezzetiyle aktarılmasına katı sağlıyor.

ATO Başkanı Atila Menevşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında da bilinen ve beğeniyle tüketilen Adana kebabının geçmiş yıllarda yozlaşmaya ve taklide maruz kaldığını anımsattı.

Bir çok şehirde "Adana kebabı" diye masaya getirilen yiyeceğin kebapla ilişkisinin bulunmadığını ifade eden Menevşe, şunları kaydetti:

"Adana'nın her türlü değerinin korunması mantığıyla hareket eden odamız, Adana kebabına 2004 yılında Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret tescili almıştır. Tescil alınmasıyla nelerden yapıldığı belli olmayan ürünlerin tüketicilere 'Adana kebabı' diye ikramı engellendi. Bugüne kadar 200'ü aşkın işletme bize başvurarak, Adana kebabı belgesi ve logosu aldı."

- Aile boyu kebap yapmayı öğrendiler

Adana kebabı ustalığını öğrenen ev hanımı Aysel Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailece kebap yapmayı öğrenmek için kursa katıldıklarını söyledi.

Kebap yapmanın zor ve bir o kadar da eğlenceli olduğunu anlatan Ertuğrul, "Ailece kebap yapmayı öğrenmek için kursa geldik. Hobi olarak öğreniyoruz. Gelinim, kardeşim, dünürüm hepsi buradalar. Ailece kebap ustası olduk. İki gün boyunca burada eğitim aldık. Ben bu kadar eğleneceğimizi bilmiyordum. Çok eksiklerimiz varmış, bunları gördük. Adana kebabı yapmak çok zor ve eğlenceliymiş" diye konuştu.

Ertuğrul, ileride aile şirketi kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Kursa Düzce'den katılan Burhan Baran da kebap eğitimlerinin çok faydalı geçtiğini, lezzetli kebap yapmanın sırlarını öğrendiklerini söyledi.

Kebabın lezzetinde, et seçiminin ve temizliğinin önemli bir nokta olduğunu anlatan Baran, kursta sadece kebap pişirmeyi değil, sunum konusunda da önemli şeyler öğrendiklerini aktardı.

Lezzetli Adana kebabı yapmanın incelikleri hakkında bilgi veren Baran, şunları kaydetti:

"Adana kebabı erkek koyun etinden yapılır. Kesinlikle dişi koyun kullanılmamalıdır. Toroslarda otlamış hayvan seçilirse, et çok lezzetli olur. Etin içerisindeki sinirlerin tamamen temizlenmesi gerekir, eğer iyi temizlenmezse bu sinirler damak tanını bozar, et damağa değdiği zaman tamamen dağılmalı. Et terbiye edilirken sırasıyla tuz, kırmızı biber, eğer tercih ediliyorsa salçalık biber konur. Bunu bir çok usta bilmez, hepsini bir arada terbiye eder. Etin kendini çekmesi için mutlaka şişe takılmadan önce en az yarım saat buzdolabında beklemesi gerekir. Et şişlere takıldıktan sonra da ocaktaki sıcaklık istenilen kıvama ulaşmalı. Eğer sıcaklık kor halinde değilse et şişlerden dökülür. Kısacası kebap yapmak için her şey önemli."