Pekmezli Ayva Dolması tarifi malzemeleri yapılışı! Sakarya yemekleri

Sakarya'nın zengin mutfak kültüründen biri olan Pekmezli Ayva Dolması nasıl yapılır? Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ve günümüze kadar gelen pekmezli ayva dolması nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, nasıl servis edilir?

Yemek 18.11.2021, 01:33
Pekmezli Ayva Dolması tarifi malzemeleri yapılışı! Sakarya yemekleri
banner257
banner226

Sakarya Yeneklerini anlatmaya devam ediyoruz. Sakarya'ya gelen birinin mutlaka yemesi gereken yemeklerden biri de hiç kuşkusuz pekmezli ayva dolmasıdır. Peki ama pekmezli ayva tatlısı yapılışı nasıldır? 

16. yüzyıldan beri Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ve saray mutfağında da yerini alan pekmezli ayva dolması, günümüzde Sakarya geleneksel mutfağının önemli lezzetleri arasında yerini almaktadır. Meyve ve etin bir araya geldiği nadir yemeklerden biri olan pekmezli ayva dolması, Sakarya’da gastronomi turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Pekmezli Ayva Dolması İçin Malzemeler

1 tutam ayva çekirdeği

200 gr kıyma

12 adet ayva

1 su bardağı pirinç

3 çay bardağı üzüm pekmezi

3-4 adet karanfil

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı tarçın

5 çay bardaığı su

1 fiske tuz

Pekmezli Ayva Dolması Yapılışı

İlk Olarak ayvalar, üst kısmı kapak olacak şekilde enine kesilir ve içi oyulur.

1 su bardağı pirinç yıkanıp süzülür

Kıymanın üzerine eklenip 1 çay bardağı pekmez dökülür.

1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklenip kıyma karıştırılır.

Dolma içi ayvaların içine doldurulur.

Tencereye yerleştirilen ayvaların üzerine 2 çay bardağı pekmez ve 5 çay bardağı su ilave edilir.

1 tutam ayva çekirdeği ve 3-4 adet karanfil ilave edilip pişirilir.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör yeniden aday olsa oy verir misiniz?
Namaz Vakti 09 Aralık 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı