Altın Petek yarışmasında bir soruldu şimdi herkes araştırma yapıyor Pesto Sos nedir nasıl yapılır hangi malzemeler kullanılır? diye. Peki evde pesto sos nasıl yapılır? Pesto ses yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Pesto sos hangi yemeklerde nerelerde kullanılır? Detaylar Özge'nin Oltası'na takılmış...

 Uzun zamandır yapmak isteyip sürekli ertelediğim bir şeydi pesto sos. Geçenlerde balkonumdaki fesleğene bakıp, yaprakların iyice coştuğunu ve toplamazsam tohuma kaçıp çiçek açmaya başlayacağını fark edince, artık şunları bir toplayıp pesto sos yapmanın zamanı geldi dedim.
Pesto sos, İtalya'nın Genova bölgesine ait, fesleğen, çam fıstığı, parmesan, zeytinyağ ve sarımsakla yapılan bir sos. Biz onu genellikle makarna sosu olarak biliriz ama aslında bir çok yemeğe lezzet katmak için kullanılabilir. Örneğin, ev yapımı sandviçler aldığım bir küçük dükkan var iş yerime yakın, orada fırından yeni çıkmış ekmeklere ev yapımı pesto sos sürüp peynir domatesli sandviç yapıyor dükkanın tatlı sahibesi. Nasıl lezzetli olduğunu anlatamam. Ya da ızgara etlerinizi tatlandırmak için de kullanabilirsiniz. Sizin damak zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış.

Pesto Sos

Pesto sos yapmak gerçekten çok kolay, 5 dakikalık bir iş. Üstelik çok da tarife uygun yapmanız gerekmiyor, isterseniz benim yaptığım gibi parmesan koymayabilirsiniz. Ya da çam fıstığı yerine ceviz kullanabilirsiniz (ki ben de bir dahaki sefere öyle yapıcam, çam fıstığı çok pahalı ve üstelik ben pek sevmem tadını, içimi bayıyor)

Ölçüleri aşağıda yazıcam ama aslında tam da göz kararı ile yapılabilecek bir tarif bu. İki avuç dolusu fesleğen yaprağını yıkayıp iyice kurutuyorsunuz, rondoya/mutfak robotuna koyup üstüne zeytinyağ, sarımsak, tuz ve tavada biraz kavurduğunuz fıstıkları ekleyip çekiyorsunuz. Baktınız çok kuru oldu biraz daha yağ ilave edebilirsiniz, ya da yağı çok olduysa biraz daha fesleğen ekleyin.

Pesto Sos

Malzemeler
2 su bardağı kadar fesleğen yaprağı
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 paket çam fıstığı (25 gr)
30 gr parmesan (ben kullanmadım, isterseniz kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Öncelikle fesleğen yapraklarını yıkayıp iyice kurutun
Çam fıstıklarını küçük bir tavaya koyup rengi biraz dönünceye kadar karıştırarak kavurun
Rondoya veya mutfak robotuna zeytinyağını, sarımsakları, fesleğenleri, tuzu, fıstıkları ve kullanacaksanız rendelediğiniz parmesanı koyarak çalıştırın ve tüm malzemeyi iyice çekin.
Kıvamına göre zeytinyağı veya fesleğen ilave edebilirsiniz.
Cam bir kavanoza koyup dolaba koyun ve ihtiyacınız oldukça kullanın.
Dolapta 1 hafta, dondurucuda 1-2 ay süresince saklayabilirsiniz diye yazıyor internette bir çok kaynakta, ama benim sos dolapta epeydir duruyor, tadında bir bozulma olmadı. (sanırım o süre içinde parmesan olanlar için, parmesan yoksa uzun süre bozulmuyor)

Sosu yaptıktan sonra, hemen makarna haşlayıp test ettim Bence sonuç gayet başarılı oldu, artık sürekli dolapta bir küçük kavanoz bulundurucam. 

İsterseniz makarnanıza direkt olarak pesto sosunu koyup karıştırabilirsiniz, ya da tavada biraz kremayı ısıtıp içine istediğiniz miktarda pesto sos katabilirsiniz. Ya daaa domatesleri rendeleyip sos tenceresinde biraz pesto sos ile birlikte pişirebilir ve domatesli fesleğenli makarnanızın tadını çıkarabilirsiniz :) 

Kaynak: Özge'nin Oltası