Piruhi tarifi, Kıbrıs mutfağının leziz örneklerinden biridir. Pirohi, piruhi ve piruşki isimleri ile bilinir. Bir çeşit mantı olan piruhi tarifi, Amasya’da kaypak olarak bilinir. Hamurunun çok ince olmasının temel oluşturduğu bu yemek için belli başlı malzemelerin bulunması önem arz ediyor. Peki, piruhi nedir ve nasıl yapılır? İşte 1 Aralık MasterChef 2021 piruhi tarifi, gerekli malzemeler ve püf noktası…

PİRUHİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gr un

100 ml sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuz

1 yumurtanın yarısı

Aldığı kadar su

İç harcı için;

250 gr tuzsuz nor (Lor) peyniri

Kuru nane

Üzeri için;

1 paket hellim

Kuru nane

PİRUHİ NASIL YAPILIR?

Un tuz yumurta sıvı yağı karıştırılır ve kulak memesi kıvamına gelene kadar su eklenir. Kıvam aldıktan sonra iyice yoğurulur ve yarım saat hamur strec film ile üzeri kapatılıp dinlendirilir.

İç harcı için nor peyniri çatal yardımıyla ezilir ve kuru nane eklenir.

Üzeri için hellim peyniri rendelenir kuru nane ile karıştırılır. Kaynatmak için tencereye su ve biraz tuz eklenir.

Hamurumuzu 2 beze halinde kesiyoruz.

Tezgahı ve merdaneyi unlayıp hamuru ince bir şekilde açıyoruz. Yarısına katlıyoruz ve aralıklarla iç harcını yerleştiriyoruz. Daha sonra hamurun diğer yarısını üstüne kapatıp fincan yardımı ile harclı yerleri ayırıyoruz.

İçindeki havayı alıp kenarlarına bastırıyoruz iyice yapışsın diye. Ben çatalla sekil vermeyi seçtim isteğinize kalmış. Kaynar suya atıp 10 dk haşlıyoruz. Tabağa alıp üzerine hellimli karışımdan döküp servise hazır ediyoruz.