Proje kapsamında belirlenen 39 turist rehberi, GARO Başkanı Mehmet Severoğlu eşliğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün davetlisi olarak kente geldi.
Yöresel konularda uzman Hacı Ali Özturan'ın verdiği seminere katılan rehberler, kentin yemek kültürüne ilişkin bilgi aldı. Turist rehberleri, daha sonra Germanicia mozaik alanını gezdi.

Severoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri 7 günlük gezi kapsamında Kahramanmaraş'a geldiklerini söyledi.

Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep ve Kilis'i kapsayan gezide, bölgede turizmde yaşanan sıkıntıları gözlemlediklerini anlatan Severoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya terörle uğraşıyor. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır bölgesinde turizm neredeyse durmuş halde. Amacımız yalnız turizmi canlandırmak değil, bir kültürü de ortaya çıkarmaya çalıştık. Özellikle gastronomi konusunda 5 ilin muhteşem mutfakları ve tarihi geçmişleri var. Bunları biraz işlemek gerekiyordu. Rehberlerimizin, gelen misafirlere bunu anlatması önemliydi. Biz önce rehberlerimizi eğitelim dedik. İllerdeki kurumlarla görüşerek, iş birliğine gittik."

İllerdeki gezi ve incelemelerin ardından rehberlere sınav yapacaklarını ifade eden Severoğlu, böylece rehberlerin kendi işlerinin yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turist Rehberleri Birliği onaylı sertifikayla "gastronomi uzmanı" olarak görev yapmaya başlayacağını bildirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Semih Gemci ise köklü geçmişe sahip, doğası, yemekleri ve turizmiyle öne çıkan kenti rehberlere anlatmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.