Mersin merkez Akdeniz Belediyesi, atık yönetimi konusunda başlattığı yeni yeraltı atık depolama sistemini kent merkezine yaymaya devam ediyor. İhsaniye, Şevket Sümer, Hal, Güneş, Çilek ve Çay mahallelerinin ardından son olarak 3 Ocak Mahallesi 117. Cadde üzerine yer altı çöp depolama sistemi kuruldu.

Akdeniz Belediyesi'nden yapılan açıklamada, her biri bin 100 olmak üzere toplamda 2 bin 200 metreküp hacme sahip konteynırlar hidrolik sistemle çalışıyor. Pedal ve el yardımıyla açılan kapak sistemiyle, sıcak yaz aylarında sineklerin üremesi ve kokunun çevreye yayılması engellenirken, yeraltına alınan konteynırlar ile kötü çöp görüntüsü ortadan kalkıyor. Çöp toplama aracı üzerindeki hidrolik sistemin bağlanmasıyla yer altındaki konteynır yukarıya doğru hareket ediyor. Pistonun basıncıyla oluşan itme kuvvetiyle makaslar yukarıya hareket ediyor ve konteynır platformu zemine yükseliyor. Yeraltındaki sistemde, sızdırmaya dayanıklı 135 milimetre kalınlığında beton bariyer de bulunuyor.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, yıl sonuna dek Akdeniz sınırları içindeki birçok mahallede sistemin uygun alanlara yerleştirileceğini belirttiler. Akdeniz Belediyesi olarak, sağlıklı bir yaşam alanı ve temiz çevre için yenilikçi projelerin süreceğini vurgulayan Eş Başkanlar, projenin, doğaya ve insana saygının, modern şehircilik anlayışının da gereği olduğunun altını çizdiler.

"Temizlik hizmetleri ve atık yönetimine ilişkin modernizasyon çalışmalarımız sürecek" diyen Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, "Bugüne dek bize yapılan dönüşlerden, yeraltı atık depolama sisteminin halk arasında memnuniyet yarattığını gördük. Sistemin verimli olması halinde, ilçemizin tüm mahallelerine yeraltı atık toplama istasyonları kuracağız. Böylece görsel kirliliği engelleyerek kentimizin ve yaşam alanlarımızın daha güzel ve temiz hale gelmesini sağlayacağız. Halkımızdan isteğimiz, sistemin uzun ömürlü ve sağlıklı çalışabilmesi için dikkatli kullanmaları, evsel atıklar dışındaki mobilya ve hafriyat gibi atıkları konteynırlara veya etrafına atmamalarıdır. Özellikle araç sürücülerini de yeraltı ünitesi önüne park etmemeye, insanların çöplerini konteynırlara atmasına engel olmamaya davet ediyoruz” şeklinde konuştular.