Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, "Güvensiz ürünlerin bildirimi için kurulan 'Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı' aracılığıyla ihbar ve şikayetler, en kısa sürede işleme alınacak ve sonuçlandırılacak." dedi.

Konarılı, yaptığı yazılı açıklamada "635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile bakanlığımıza, sanayi ürünlerinin, ürün güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğunu sağlamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimini, uygunsuzluk halinde gerekli tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması görevleri verilmiştir. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin, bu hat sayesinde Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere iletilmesini sağlayacaktır. Şikayet hattı ile piyasada güvenli ürünlerin dolaşımının sağlanması amaçlanırken, tüketicilerde de "güvenli ürün" bilinci oluşturması hedeflerimiz arasındadır. Denetimler risk analizleriyle belirlenen ürünler üzerinde yoğunlaşmakta olup özellikle tüketicilerden ürünlere ilişkin gelen ihbar ve şikayetler dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Vatandaşların gerçekleştirilen denetimlerin bir parçası olmasını istemekteyiz. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan başlıca ürünleri şunlardır:
Vatandaşlarımız asansör, otomobille ilgili far, emniyet kemeri, hava yastığı ve lastik gibi her türlü aksamla ilgili ihbarda bulunabilir. Buhar ve kalorifer kazanları, set üstü ocak, fırın, kombi, şofben gibi gaz yakan cihazlar ile elektrik motorları, oda ve su ısıtıcılar, kaynak, tost, çay kahve makineleri gibi elektrikli ekipmanların, örneğin enerji verimliliği ile ilgili sorunları şikayet edilebilir. Tarım, iş, inşaat, kırtasiye, tekstil makineleri, sanayi ve tıbbi gaz tüpleri, mutfak tüpleri, yangın söndürücü gibi basınçlı ekipmanlar, sigorta, alarm cihazı, lamba gibi ATEX ürünlerde meydana gelen sorunlara ilişkin ihbar yapılabilir. Dinamit, fitil gibi sivil patlayıcılar, parfüm, deodorant, böcek ilacı gibi aerosol kaplar konularında şikayetler iletilebilir. Ayrıca akaryakıt, LPG istasyonları ve sayaçlarla ilgili hususları, hazır ambalajlı ürünlerin miktar kontrolleri ve yaşanan sorunları da "130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı"na bildirebilirler." dedi.