Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Antalya'nın kilitlenen trafiğine çözüm olacak 6 yeni kavşak daha inşa edecek. Yeni Hal, Demokrasi, Altınova, Havalimanı, Aksu ve EXPO alanı kavşaklarına yapılacak yapılar kasım ayında gerçekleştirilecek G20 zirvesi öncesinde hizmete girecek.

Gazi Bulvarı üzerine iki kavşak inşa eden Karayolları, 6 yeni kavşak, 2 nehir köprüsü ile yol genişletme ve yenileme çalışmaları için de kolları sıvadı. Şubat ayının ilk haftasından itibaren ülkenin en işlek yollarından D400 karayolundaki Gazi Bulvarı, Serik Caddesi ve Mersin yolu üzerinde 6 yeni kavşağın yapımına başlanacak. Kavşaklarla birlikte Tehnelli ve Aksu çayı üzerine iki yeni nehir köprüsü yapılacak. Mevcut yol 1,5 metre genişleyerek şerit sayısı üçe çıkarılacak. Toplam 200 milyon liraya mal olacak yatırımların iş süresi 1,5 yıl olarak hesaplanmasına rağmen kavşaklar kasımdaki G20 zirvesi öncesinde eylül sonu ya da ekim ayı başında hizmete girmiş olacak.

GÜNDE 50 BİN ARAÇ KULLANIYOR

İller Bankası ile EXPO alanı arasında kalan toplam 23 kilometre uzunluğundaki yolu günde ortalama 50 bin araç kullanıyor. Bu sayı yaz aylarında ve pik saatlerde katlanıyor. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde özellikle trafik sinyali bulunan kavşaklarda uzayıp giden araç kuyrukları oluşuyor. Yeni kavşaklar bu manzaraların tarihe karışmasına neden olacak.

Karayollarının yapacağı kavşaklardan her biri farklı görünümde olacak. Hal, Altınova ve Aksu kavşakları Kütükçü ve Varsak kavşaklarındakine benzer olacak. Trafik doğu batı yönünde üstten akacak. Demokrasi kavşağına alt geçitli, havalimanına 4 yapraklı yonca, EXPO alanı girişine ise iki yapraklı yonca şeklinde kavşaklar inşa edilecek.

Yeni kavşaklar arasında en dikkat çekeni Demokrasi kavşağı olacak. Pik saatlerde kilitlenen kavşak üç katlı hale getirilecek. Havalimanı istikametine doğru; Aspendos Bulvarı'ndan gelen trafik raylı sistem ile birlikte alttan akacak, Çallı'dan gelen güzergah ise bir köprüyle üstten bağlanacak.

HAVALİMANINA ULAŞIM 12 DAKİKAYA DÜŞECEK

Çalışmalar bittiğinde kentin batısından havalimanına ulaşımda ciddi bir rahatlama yaşanacak. Havalimanından Kemer bölgesindeki otellere giden turistlerin transferinde yaşanan sıkıntılar son bulacak. Özellikle hal ve Altınova kavşaklarındaki tıkanmalar dikkate alındığında bugünkü duruma göre ciddi zaman tasarrufu sağlanacak. Yeni kavşaklar hizmete girdiğinde Konyaaltı'ndan hareket eden bir araç birçok noktada trafik ışığına takılmadan, 70 kilometre hız sınırına da uyarak, 10-12 dakika içinde havalimanına ulaşabilecek.

D400 karayolunun Demokrasi ile EXPO kavşakları arasında kalan bölümünün ortasına raylı sistem inşa edilecek. Serik yolunun ortasındaki refüje çift hatlı demiryolu döşenecek. Tramvay yolu Aksu girişinde yerin altına batıp çıkarak EXPO alanına kadar Mersin yolunun solundan devam edecek.

TRAFİK EN AZ ETKİLENECEK ŞEKİLDE PLAN YAPILDI

Vali Yardımcısı Recep Yüksel'in başkanlık ettiği 2015 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yapacakları yeni kavşaklar hakkında bilgi veren Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, günlük 50 bin aracın kullandığı bir güzergahta çalışmanın zorluğuna değinerek, "Mümkün olduğu kadar trafiği en az etkileyecek tarzda çalışmalar yapacağız." dedi. Neler yapacaklarının yol haritasını Antalya Büyükşehir Belediyesi ile dün yaptıkları toplantıda belirlediklerini anlatan Altıok, "Bugün UKOME toplantısı var. Trafik düzenlemeleriyle ilgili kararlarımızı bugün alacağız. Oraya projelerimizi sunduk." diye konuştu.

Kavşakların hepsini aynı anda inşa etmeyeceklerini, başladıkları yerlerde belli bir mesafe kat edip rahatlama sağladıktan sonra bir diğerine geçeceklerini dile getiren Şenol Altıok, "Yoğun bir trafik var. Bahsettiğimiz güzergah üzerinden günlük 50 bin araç geçiyor. 50 bin arçalık trafiğin altında bu çalışmayı yürütmek kolay değil ama 2014 yılında Varsak ve Kütükçü kavşaklarında bir tecrübe yaşadık. Oradan bir takım tecrübelerimiz ve çıkarımlarımız oldu. Onları da dikkate alarak düzenlemelerimizi yapacağız. Çözümsüz ya da çok sıkıntı oluşturacak bir trafik düzenlemesi olmadan çözebileceğiz gibi görüyoruz." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin Mevlana kavşağında çalışmaya başlamasıyla o güzergahı kullanacakların alternatif yollara yöneldiğini, onlardan biri olan Gazi Bulvarı'nda da şubat başından itibaren kendilerinin çalışmaya başlayacağını dile getiren Altıok, şehir sakinlerinden sabırlı olmalarını isteyerek şöyle devam etti: "Önce hazırlık çalışmaları olacak. Servis yollarının hazırlıkları olacak. Faal çalışmayı şubat ayının ortalarında göreceğiz ama önümüzdeki pazartesi gününden itibaren hal kavşağında çalışmalarımıza başlayacağız. Ayın ortasından itibaren asıl çalışmaları, makineleri kavşaklarda göreceksiniz. Bir yandan trafik akacak, diğer taraftan ekiplerimiz çalışacak. Güzergahı hiçbir şekilde kapatmayacağız. Hal kavşağında kilitlenme var. Mevcut ikişer şeridi Kepez Belediyesi'nin park alanına taşarak üçer şeride çıkararak 11 metrelik yollar oluşturacağız. O yollar oluştuktan sonra yapacağımız çalışma yolun ortasında olacağı için etrafını çevireceğiz. Biz yolun ortasında çalışacağız. Ortada sadece dönüşler için ada yeri bırakacağız."