Bartın Belediyesi tarafından, Ulupınar’dan gelen suya alternatif olarak bulunan günlük 9 bin ton suyu kente getirmek için yapılan keson kuyuların tamamlanmasının ardından 13 Mayıs’ta gerçekleşen terfi hattı ihalesi kapsamında yürütülen hat oluşturma çalışmaları da aralıksız şekilde sürüyor.

Ekiplerce Çayır Köy ile Murat Bey köyü arasında tamamlanan hat oluşturma çalışmaları Terkehaliller köyü ve Kurt köyü sınırları içerisinde devam ediyor.

Belediye Başkanı Cemal Akın alternatif su için yapılan 9 metre çapında ve 10 metre derinlikteki iki keson kuyudan çıkan suyu 11,5 km’lik yeni hatla kente getirdiklerini kaydederek bu sayede Ulupınar'dan gelen hattaki eski borulardan dolayı yaşanan su sıkıntısının ortadan kalkacağını vurguladı. Başkan Akın, “ilk 5 yıllık dönemimizde çözülmeyi bekleyen kent için büyük önem arz eden bir su sorunuyla karşılaştık. Bunlardan birincisi Ağustos- Eylül aylarında suyun yetmemesi ikincisi ise su kesildiğinde bazı bölgelere 4 gün su ulaşmaması durumuydu. Bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşündük ve öncelikle 3 adet keson kuyu kurduk. 6 adet sondaj yaptık. Fakat bu çalışmalarda yeterli olmadı. 33 km’den gelen Ulupınar suyumuzun 22 km’si daha evvel değiştirilmiş asbest borularının 1 km’sini daha değiştirdik. Geriye kalan 10 km borunun 8 km’sini DSİ, 2 km’sini ise biz değiştireceğiz. Ancak bu çalışmalarında zaman alacağını düşündük." dedi.

“5 KM HAT DÖŞENDİ, SU HAZİRAN AYINDA BARTIN’A ULAŞMIŞ OLACAK”

Başkan Akın, konuyla ilgili şunları ifade etti: "Bir başka sıkıntı ise anlık patlamalar ve heyelan ile oluşan sıkıntılardır. Bir heyelan olsa ve suyumuz kaçsa, suyu bulamasak Bartın ne yapar diye düşündük. Bu anlamda da ayrı bir hatla Bartın’a gelebilecek kaliteli borularla su getirmek için çalışma yapmaya başladık. 3 yıl aralıksız süren çalışmalarımız neticesinde Çayırköy’de suyumuzu bulduk ve çıkarmak için 16 Ağustos 2013 tarihinde 2 adet keson kuyu ve enerji nakil hattı için ihale yaptık. Bu ihale çerçevesinde 2014 Mart ayında 2 adet 10 metre derinliğinde ve 9 metre çapındaki keson kuyularımız tamamlandı. 400 KVA trafo yerleştirildi. 1 km’lik enerji nakil hattı ve 2 adet 100 hp’lik her birisi saatte 180 ton su basma kapasiteli motopompların montajı bitirildi. Bartın’a kadar olan 11.500 metrelik 450 mm çaplı basınca dayanıklı son teknoloji HDPE borulu su terfi hattı için de 13 Mayıs 2014 tarihinde Belediyemizce ihalesi yapılarak Haziran 2014 içinde çalışmalara başlandı. Şu ana kadar 11,5 km’lik bu hattın 5 km’lik kısmını tamamladık. Geriye kalan 6,5 km’lik bölümü ise çeşitli yerlerden 3 yatay sondajla birlikte oluşturacağımız hat ile tamamlanacak. Bütün bu kuyu, Enerji Nakil Hatları, motopomplar ve Bartın’a kadar olan terfi hattı için toplam KDV dahil 4.5 Milyon TL’lik harcama yapılması planlanmakta olup şuan için yapılan toplam harcamamız 2 Milyon TL civarındadır. Su terfi hattı bitirildiğinde tam kapasiteli çalışma durumunda elde edeceğimiz günde 9 bin ton su Ulupınar’dan bağımsız şekilde oluşturmakta olduğumuz hat ile türbe mevkiindeki 1500’er tonluk depolarımıza gelerek arıtma sistemimizden geçirildikten sonra şehir şebekemize verilecek. Bu sayede çok olağan üstü bir şey olmadığı sürece Bartın’da su kesintisi olmayacak. Bunun peşinden 3000 tonluk bir depo ve arıtma tesisi daha yaparak Bartın’da su sıkıntısını tamamıyla ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.