İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehir dönüşümünde "kupon arazi" avcılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, “İmarlı arsa üzerine konut yapıp satma işi, kentsel dönüşüm değil. Bugün İzmir'de, şu an yürürlükte olan deprem mevzuatına göre riskli yapı statüsüne girmeyecek çok az bina var. Vatandaşların bu kupon yerlerdeki binalarını alıp gelir elde etmek üzere yeni konut yapmak, kentsel dönüşüm değildir.” dedi.

Kocaoğlu, Büyükşehir ile Karabağlar belediyelerinin ortak hizmet protokolüyle hayata geçirilen Karabağlar Belediyesi hizmet binasının açılış töreninde konuştu. İlçe halkını şehir dönüşümü fırsatçılarına karşı uyaran Kocaoğlu, riskli yapı kararı aldırarak gayrimenkullerini gaspetmeyi hedefleyenlere karşı dikkatli olmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu, “İmarlı bir arsa üzerine inşaat yapıyorsunuz, 'Ben kentsel dönüşümcüyüm.' diyorsunuz. Bu kentsel dönüşüm değil, bu inşaat yapmaktır.” şeklinde konuştu. İlçedeki en önemli konulardan birinin şehir dönüşümü olduğunu dile getiren Kocaoğlu, bunun suistimale açık olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Kentsel dönüşüm, bir kentin bir bölgesini yeniden planlayarak inşa etmektir. Yollar, bulvarlar, otoparklar, sosyal donatı alanları kazandırmaktır. Kentsel dönüşüm, gecekonduyu yıkıp aynı arsa üzerinde sekiz katlı bina yapmak değildir. Kenti dönüştürmek, bütüncül bir proje içinde Bayraklı yamaçlarına tümden bakmayı, Uzundere'yi, Aktepe Emrez'i, Cennetçeşme'yi tümden düşünüp planlamayı gerektirir. Eğer büyük fotoğrafı görmüyorsanız, riskli bina diye bina alıp insanları mağdur ediyorsanız, bunun adı gayrimenkulün gaspedilmesidir. 6306 sayılı yasayla bugüne kadar yapılan bir tek kentsel dönüşüm örneği yoktur. Uygulaması yoktur ama bin küsur bina, riskli yapı kararı alınarak müteahhitler tarafından gaspedilmiştir.”

11,3 MİLYON LİRAYA MALOLDU

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise toplam 11.3 milyon TL'ye mal olan yeni hizmet binasının maliyetinin yüzde 85'ini Büyükşehir Belediyesi'nin karşıladığını ve proje için 8,5 milyon TL destek verdiğini dile getirdi. Yeni binada belediye birimlerinin tek çatı altında hizmet vereceğini söyleyen Selvitopu, hem çalışanların hem de ilçedeki vatandaşların çok daha rahat bir ortama kavuştuğunu belirtti. Başkan Selvitopu, “Amacımız, Karabağlar’da yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı ve rahat bir ortamda hizmet vermek, belediyemizden memnun ayrılmalarını sağlamak. Yeni hizmet binamızda tüm müdürlüklerimizle vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeyi, onları yormadan mutlu etmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu. Birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Selvitopu, Büyükşehir Belediyesi tarafından da Uzundere'deki şehir dönüşümü çalışmalarının yakında başlayacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız, her konuda bize gereken desteği veriyor. İlçemizdeki iki ayrı yolu düzenlemek için bize 2 milyon 600 bin TL destek sağladılar. Destekleri olmasaydı, bu projeleri zor başarırdık." dedi.