Eskişehir merkez Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, şehir turizminin gelişmesi için acilen bir üst kurul oluşturulması gerektiğini söyledi.

Düzenlenen Turizm Kurultayında konuşan Başkan Kurt, Eskişehir’de turizm işini bir bütün olarak değerlendirmedikleri sürece başarılı olma şanslarının görünmediğini kaydetti. Kurt, “Pessinus’u görmeden Frigya’yı kurtarma şansınız yok. Battalgazi’ye ulaşmadan merkezde Yunus Emre’yi Nasreddin Hocayı canlandırma şansınız yok. Eskişehir hem Osmanlı’nın kuruluşunun hem Cumhuriyet’in kuruluşunun merkezi ama bu konuda da organize bir iş yapamamışız.’’ dedi.

‘YASAL YETKİLERİ BİR SİSTEM İÇERİSİNDE DÜZENE SOKMAK GEREKİR’

“Eğer Eskişehirliler turizmi organize edecek bir üst kurul bir danışma kurulu, bir farklı mekanizma kurulur da bir dayanışma içinde çalışma gerçekleştirilirse başarılı olma şansımız olur.” diyen Kurt, “Fakat yasal eksiklikleri de aşmamız bir düzene sokmamız lazım. Çünkü burada bir yetki karmaşası var. Belediye bir iş yapmaya kalktığı zaman Kaymakamlık karşı duruyor. Kaymakamlık bir iş yapmaya kalktığı zaman Valilik farklı bir yetki kullanıyor. Dolayısıyla buradaki yasal yetkileri bir sistem içerisinde düzene sokmak gerekir.’’ diye konuştu.

‘BİR KURUL OLUŞTURULMALI’

Kurt, bu sıkıntının çözülebilmesi için vilayette bağımsız bir üst kurul oluşturularak bu kurulun işi takip etmesi gerektiğini kaydetti. Kurt, şöyle dedi: “Örneğin Burhan Bey zamanında Seramik Park adında bir proje yapılmış ciddi anlamda yatırım yapılmış. BEBKA, 1 buçuk milyon lira kredi vermiş. 3 aşamalı bir proje. 1. Aşamasında binayı kuracak 2. Aşamasında binanın içine fırınlar yerleştirilecek ve engelli çocuklar burada seramik öğrenecek. 3. Aşamasında da Anadolu Üniversitesi ile entegre bir biçimde iş birliğiyle bütün Türkiye çapında bir somut çalışma çıkacak. Ama 1. Aşama kabul edilmiş işlem yapılmış. 2. Aşamanın projesi verilmiş o arada 30 Mart seçimleri olmuş BEBKA, ben bu işten vazgeçtim demiş. Şimdi seramik park hiçbir işe yaramadan orada duruyor. Hâlbuki 3 aşamalı bir proje ciddi bir yatırım ve bu yatırımın sonunda belki Türkiye’de yüzlerce binlerce engelli çocuğun orada gelip seramik öğrenmesi sanat öğrenmesi sağlanacakmış fakat olmamış. Bunlar izlenmeli, takip edilmeli. Yani kimin yaptığı değil niçin yaptığı önemli olmalı.”