Bitlis Belediye Baişkanı Hüseyin Olan, Bitlis’i kültür ve inanç kenti yapma hedefinde olduklarını söyledi.

Bitlis Belediyesi olarak hayata geçirdikleri ve hayata geçirecekleri projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Olan, kentin kültürel ve tarihsel olarak önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "Çalışmalarımız ağırlık olarak kentin kültürel dokusunu, tarihini öne çıkarmak olacaktır. Bitlis’i bir kültür ve inanç kenti yapmayı hedefliyoruz." dedi. Bitlis’in 7 bin yıllık tarihi boyunca değişik medeniyetlere, kültürlere ve inançlara ev sahipliği yaptığını ve Cumhuriyet’ten bu yana sistem partileri ve iktidar partileri tarafından yönetildiğini ve sistem tarafından tarih mezarlığına dönüştürüldüğünü kaydetti.

Başkan Olan, şunları söyledi: "Kent, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde tercihini eş başkanlık sistemi ile yönetime aday olan DBP’den yana kullandı. Tarih boyunca ilk defa Bitlis yönetiminde Kürdistani rengini ortaya çıkaran eşit bir temsiliyet ile yönetime gelen Bitlis Belediyesi eş başkanları çalışmaları ile kentte rengini ve farkını yansıtıyor. Bitlis, Cumhuriyet'ten bu yana önemli bir yere sahip olmuştur. Bitlis gerek siyasi ve gerekse tarihsel süreçlerde rolünü oynamış ve Kürt mücadelesindeki yerini her zaman korumuştur. Son dönemlerdeki seçim süreçlerinde çok az bir oy farkı ile seçimi kaybediyorduk. Bunun için 30 Mart yerel seçimlerine kilitlendik. Güçlü bir örgütlülük ve güçlü bir çalışma ile 40 yıldan sonra seçimi kazandık. Şimdiye kadar Bitlis her zaman iktidar partileri tarafından yönetiliyordu. Burada yaşayan yurttaşlarında iktidardan beklentileri fazlaydı. İktidarlar geçen bu süre içerisinde Bitlis halkına cevap olamadı. Bundan dolayı yurttaşlar seçimlerini demokrasiden yana bizden yana kullandı."

'BELEDİYENİN KAPILARI HALKA SONUNA KADAR AÇIK OLDU'

Yönetime geldikleri günden bu yana farklarını yaratmak adına çalışmalarına hızlı bir giriş yaptıklarını ifade eden Olan, Bitlis’in tarihi konumu ile önemli bir yerde olduğu bilinci ile Bitlis’in gerçek yapısını koruyarak çalışmaları da tarihi yapıya uygun geliştirdiklerini ifade etti.

Her bakımdan farklı bir kentte yaşadıklarını dile getiren Olan, "Farklı kimliklerin, farklı inançların bir arada olduğu bir kentte yaşıyoruz. 7 bin yıllık tarihinde değişik kültürlere ev sahipliği yapmış bir kent. Şimdiye kadar iktidarlar tarafından bu farklar görmezden gelinerek çalışmalar yürümüştür. Biz öncelikle seçimden sonra bugüne kadar var olan yönetim anlayışını değiştirmeye çalıştık. En başta eş başkanlık sistemi ile farkı halka anlatmaya çalıştık. Daha önce halka kapalı olan yerel yönetimleri halka açık bir alan haline getirdik. Yerel yönetimler kentlerde en önemli sivil kuruluşlardan biridir. Halkın seçtiği kişilerin yönettiği bir kurumdur. Bundan dolayı halka sonuna kadar kapıları açtık." dedi.

'KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK'

Halk ile birlikte kenti yönetme konusunda projeleri geliştirme konusunda çalışmaları başlattıklarını dile getiren Olan, çalışmalarının daha çok halkın talepleri doğrultusunda ilerlediğini ifade ederek, "Diğer belediyelerin yapması gereken çalışmaların dışında kültürel, kimliksel ve sanatsal çalışmalar başlatarak ilk olarak Kürtçe dil kursları açtık. Kültürel çalışmalar başlattık. Çünkü Bitlis yüzde 90 Kürtlerin yaşadığı bir kent olmasına rağmen yılların vermiş olduğu asimilasyon yüzünden Kürtlük bilinci maalesef insanlarımızda çok eksik. Özellikle bu noktada insanlarımızın kimliklerini, kültürlerini tanımaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bitlis’te daha önce yaşamış ve Kürt siyasi tarihinde, Kürdistan tarihine önemli katkılar sunmuş kişileri öne çıkararak bu süreçte onlarında unutulmaması anlamında caddelere bu değerlerimizin isimlerini verdik." diye konuştu.

'KENT KÜLTÜREL, KİMLİKSEL VE EKONOMİK OLARAK ÖN PLANA ÇIKACAK'

Yönetime geldikleri günden itibaren geçen sürecin bir alışma süreci olduğunu kaydeden Olan, bundan sonraki süreçte Bitlis’te daha önemli değişimler yapıp, Bitlis’i kültürel, kimliksel ve ekonomik olarak ön plana çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Birçok aktiviteye katılarak ilişkiler sağladıklarını anlatan Olan, "Bitlis’i hak ettiği yere taşımaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda halktan güzel tepkiler alıyoruz. Halkın bizi nasıl gördüğü önemlidir. Şu anda proje üretimi aşamasındayız. Altyapı çalışmalarının dışında istihdama yönelik projeler geliştiriyoruz. Kentin tarihsel yapısını öne çıkarmak için çalışmalarımız var. Kent müzesi ve kent kütüphanesi açma çalışmalarımız var. Kiliselerin restorasyonu ile ilgili çalışmamız var. Çalışmalarımızı ağırlık olarak kentin kültürel dokusunu, tarihini öne çıkaracak bir kültür ve inanç kenti yaparak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.