Modaretör Mesut Tuğrul'un sunduğu programa Gazeteciler Mehmet Taş, Mehmet Fiskeci ve Ali Eskalen katılırken, Başkan Poyraz sorulara içtenlikle cevap verdi.

Siyasetten, alt yapı hizmetlerine, yollardan konuta kadar birçok konunun irdelendiği Şehre Dair Porgramı'nda konuşan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz; “Öncelikle bütün hemşehrilerimizin Hicri yıllarının başlangıcını kutluyorum. Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin 1435. Yılının ilimize, ülkemize ve İslam Alemi'ne hayırlar getirmesini ve dünya üzerinde akan kanların durması temennisinde bulunuyorum. Biz hizmetlerimizde ne yaptığımız değil, ne için yaptığımız önemli düsturu ile hareket ettik. Biz hizmette maddiyata değil maneviyata bakarak duaya talip olduk” diye konuştu.

Toplu Konut konusunda gelen bir soruyu cevaplandıran Başkan Poyraz: “Gölkent Konutlarında temeller atıldı ve birinci katlar çıkılmaya başlandı. Karkas şeklinde çalışmalar devam ediyor. Bu arada Doğukent'in ilerisine yapacağımız 1400 konut için çalışmalar tamamlandı. 7 Kasım 2013 Perşembe günü Şazibey Halk Pazarı'ndaki kayıt bürosunda müracaatlar başlayacak. Bu sefer kayıt bürsunda finans kuruluşunun yetkilileri de bulunacak. Kayıt için giden vatandaş 17 bin 500 TL peşinat yatıracak. Evli olanların eşi ve kendisi üzerinde herhangi bir gayrımenkul bulunmayacak. 18 yaşını tamamlayan ve üzerinde gayrımenkulu bulunmayan herkes müracaat edebilir. Burada yapacağımız konutlar brüt 123 metrekare yani 3+1 olacak” diye konuştu.

Aynı konu içerisinde kamuda çalışan ve evi olmayan engelli vatandaşlar için de görüşmeler neticesinde imkan verilebileceği irdelendi.

Seçim konusunda Belediye Başkan Yardımcılarının çekip gittiler, gemiyi terk ettiler şeklinde yöneltilen bir soruya Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “ kafasında hizmet etmek isteyen düşünceler oluşmuşsa biz insanların önüne engel koyamayız. Kendilerini hizmet etmek için yeterli gören herkese biz saygı duyarız. Kaldi ki bir başkan yardımcısı arkadaşımıza ben kendim söyledim. Demokratik bir haktır bu. Bunu öyle gemiyi terk ettiler veya Mustafa Poyraz'ı yalnız bıraktılar gibi algılamayın. Mustafa Poyraz'ın elinin altında 2500 personel var. Birileri gitti diye belediyede işler durmaz, hizmetler aksamaz. Yasal olarak istifa zorunlulukları yokken bir arkadaşımız istifa etti. Diğeri de bugün yarın istifa eder” diye konuştu.

Siyasi hareketliliğin yaşandığı  şu günlerde dedikodu kazanının kaynadığı ve özellikle Ak parti içerisinde Mustafa Poyraz'ın daha çok eleştirildiği şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “2009 seçimlerinde de aynı durum olmuştu. Biz yılmadık. Bir taş üstüne bir taş daha, bir tuğla üstüne bir tuğla daha fazla koymak için çalıştık.

Bakın size bir anket sonucu vereyim. AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 70'i Mustafa Poyraz'dan memnun, yüzde 30'u memnun değil, MHP'ye oy verenlerin yüzde 43'ü memnun, diğerleri memnun değil, CHP'ye oy verenlerin yüzde 42'si memnun diğerleri değil.

Burada şuna dikkat çekmek istiyorum. Belediyeyi hiçbir zaman AK Parti'nin arka bahçesi dedirtmedim. Teşkilattaki arkadaşlarımız da dahil hiçbir kimsenin aykırı bir işine göz yummadım. Vatandaş kaçak bina yapıyorsa ve biz bunu mühürlüyorsak, bizi severler mi elbette sevmezler.
Benim siyasi hiçbir kaygım yok. Yörükselim Mahallesi'nden birisi çıkmış ve Allah(cc) bu  kişiye 11 sene halka hizmet etme lütfunu göstermiş. Olayın özeti bu” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde 2014'te projeniz nedir? Şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “ 2014 yılı hedefimiz ilk önce ilçelerimizin bir fotoğrafını çıkaracağız. Sırasıyla beldelerimizin, köylerimizin birer fotoğrafını çıkararak aciliyet durumuna göre köylerimiz, beldelerimiz ve ilçelerimiz olmak üzere topyekün bir çalışma başlatacağız. Kimse kusura bakmasın. Siz Ekim-Kasım ayında gider köyün yoluna sıcak asfalt dökerseniz, ilkbahar yağmurlarıyla beraber o asfalt gider. Özel idarenin imkanları da belediyelere devredileceği için köylerimiz, beldelerimiz ve ilçelerimizle komple bir çalışma başlatacağız” diye konuştu.

Çok katlı otopark ve Kültür park projelerinin sorulması üzerine Başkan Poyraz: “Çok katlı otopark için ihaleye çıktık ve 20 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile yapacaktık. Talipli çıkmadı. Şimdi 25 yıllığına ihaleye çıkacağız.

Kültür Park için 9 milyon liraya ihalesi yapıldı ve yer teslimi yapıldı. Önümüzdeki günlerde çalışmaya başlanacak ve en kısa zamanda bitirilecek” diye konuştu.

Cüceli Köyü'ne yapılacak köprüye ilişkin sorulan bir soruya Başkan Poyraz: “Şu anda köprünün projesi hazır. Aynı Ceyhan Köprüsü gibi olacak. Ancak şu anda bizim o bölgede planlama yapmamız söz konusu değil. Büyükşehir olunca o bölgede planlama yapıp, alt yapısını tamamladıktan sonra yerleşime açacağız. Aksi takdirde orası gece kondu bölgesi olur. Köprünün yapımı 2014 yılında başlanacak ve bir yılda bitecek” dedi.

Yeşilvadi ve Çamlıca restaurantların zarar ettiği yönünde sorulan bir soruya Başkan Poyraz: “Bakın biz Halk ekmeği ne için hizmete açtık. Şu anda Halk ekmek zarar ediyor ama şehirde ekmeğe bir kalite geldi. Eğer biz halk ekmeği hizmete açmasaydık, bugün ekmek 1 TL idi. Halk ekmeği açınca ne oldu? Bütün ekmek fabrikaları kendilerine çeki düzen verdi ve daha hijyenik bir ortamda ekmek üretimine başlandı. Biz şu anda ekmek büfelerinden zarar ediyoruz. Yarın bir gün özelleştirdiğimiz zaman alanlar gece saat 10'a 11'e kadar çalıştırır mı çalıştırmaz mı bu onların işi olur. Bugün Kahramanmaraş'ta 350 bin ekmek üretiliyorsa bunun 20 bin tanesi halk ekmeğin. Öyle çok büyük satışlar felan da yapmıyoruz. Yeşil Vadi ve Çamlıca Restaurantlara gelince ben arkadaşlara kâr amacı gütmeyin dedim. Şu anda sokakta oralardan şikayet eden kimse var mı? İnsanlar ailesiyle birlikte gidiyorlar ve yemeklerini yiyorlar. Şehir dışından gelen misafirlerimizi alıp götüreceğimiz güzel iki tane mekan oldu. Ama üçüncüsünü açmayacağız. Şu anda da herhangi bir zarar etme söz konusu değil” diye konuştu.
Serintepe Mahallesi'nde bazı konut sahiplerinin birleştikleri ve kentsel dönüşüm istedikleri şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Bakın onlar bize geldiler. Üç blok anlaşmışlar gelmişler. Ancak kentsel dönüşüm bu şekilde olmaz. Üç-beş blok değil o bölgenin o adanın tamamının anlaşması lazım. Ada bazında anlaşılır ve bize müracaat edilirse biz de gerekeni yaparız” diye cevap verdi..
Amerikan Koleji olarak bilinen ve eski kışlada er alan binanın belediyeye devredildiği şeklinde yöneltilen bir soruyu Başkan Poyraz: “Evet Sayın Valimizle birlikte oturduk konuştuk ve devir işlemleri tamamlandı. Orasını Kent Müzesi şeklinde hizmete açacağız. Bu arada siz sormadan ben söyleyeyim. Restorasyonu biten Cumhuriyet Han'da da benzer bir müze oluşturacağız. Orada şehrimizi tanıtacak şekilde eserlerimiz yer alacak” diye cevaplandırdı.

Yerel seçimler sonrasında oluşacak Büyükşehir Belediye Meclisi'nde merkezin ilçelere göre daha az meclis üyesi ile temsil edileceği ve bunun sıkıntı oluşturabileceği şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Böyle bir şey olması mümkün değildir. Büyükşehir Belediye Meclisine ilçelerden gelecek olan meclis üyeleri kendi bölgelerine hizmet götürmek için çalışacaktır. Dolayısıyla uyum içerisinde çalışmak zorundadır. Kaldı ki bizim şehrimizde kavgacı zihniyette olan kimseler olacağını da sanmıyorum. Herkes uyum içerisinde çalışır. Eğer uyum içerisinde olmazsa zaten bölgesine hizmet götüremez” diye cevap verdi.

Yusuflar ve Gayberli Mahallelerinde kentsel dönüşüme ilişkin yöneltilen bir soruya ise Başkan Poyraz: “Gayberli mahallemizde kamulaştırma çalışmalarımıza başladık. İnsanların paralarını ödemeye başladık. Orada şu andaki gibi mevcut bir yapılaşma olmayacak. Bazı bölgelerinde konut bazı bölgelerinde de iş merkezleri şeklinde yerleşim olacak.

Yusuflar Mahallesi'nde ise projeler yapılıyor.  Bakanlıktan karar çıkacak ve ondan sonra kamulaştırma başlayacak. Orası şu andaki gibi mevcut bir yapılaşma olmayacak. Daha çok dubleks veya tripleks şeklinde binalar yer alacak” diye cevap verdi.