Denizli’nin Merkezefendi ilçesinin AK Parti'li Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, belediye bünyesinde görev yapan işçiler adına yetki alan, Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası’nı, işçiler arasında ücret makasını azaltmaya engel olmakla suçladı. Subaşıoğlu, düzenlediği basın toplantısında bir yılını dolduran belediyenin çalışmalarını değerlendirdi. Merkezefendi Belediyesi'ni sağlam temeller üzerine kurduklarını ifade eden Başkan Subaşıoğlu, 272 bin kişinin yaşadığı ilçede iş yapma kültürü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

İsim vermeden kendileriyle masaya oturan Hizmet-İş Sendikası’nı eleştiren Subaşıoğlu, belediye yeni kurulduğu için çalışanlarının tamamının farklı kurumlardan geldiğini vurguladı. Subaşıoğlu, “Çok değişik kurumlardan personel gelmesi dolayısıyla çok ciddi ücret farklılıkları vardı, hala da o farklılık devam ediyor. Aylık 6 bin 500 civarında brüt maliyeti olan arkadaşlarımız olduğu gibi 2 bin lira maliyeti olan arkadaşlarımız da var. Tabii biz sendika ile yaptığımız görüşmelerde, bu arkadaşlar arasındaki ücret uçurumunu en azından zamana yayılmış, sari ortadan kaldıracak bir yaklaşım geliştirdik ama sendikayla maalesef bu konuda anlaşamadık. Birtakım formüller geliştirmiştik. Bir işyerinde aynı işi yapan kişiden biri bin 300 lira, yanındaki kişi 4 bin lira alıyorsa orada iş barışından, sosyal adaletten bahsetmek mümkün değil. Ben siyasetbilimci olarak, bu terimi bilerek kullanıyorum. Biz sosyal adaletçiyiz. Sosyal adaletçilik bizim karakterimizde var. Bu anlamda çok ciddi mücadele ettik. Maalesef istediğimiz düzeyde bir iyileştirme yapamadık ama vazgeçmiş değiliz, önümüzdeki dönem için de ilgilenmek gerekir.” dedi.

Belediyede çalışan bütün personele yüzde 15 zam vererek problemi halının altına süpürebileceklerini ancak bunu yapmadıklarını belirten Başkan Subaşıoğlu, “Benim vicdanımı rahatsız eden bir şey. Benim Fen İşleri'nde kaldırım döşeyen iki arkadaşımdan birisi, ötekinin 2.5 katı maaş alıyorsa bu konuyla ilgili dertlenmemiz gerekiyor. Dertlenmediğiniz takdirde vicdanen rahat olmanız mümkün değil. Bu konuyla ilgili çok eleştiriler geldi. Birçok arkadaşımıza yol verdik. 25 yıl hiç izin kullanmamış arkadaşlarımız görünüyordu. Ben bunun mümkün olmadığını düşünüyorum. Bunlar zamanında maalesef izin kâğıtları doldurulduğu, sonra geri geldiğinde başına bir iş gelmediyse bu yıllık izin formlarının yırtıldığı kanaati bizde oluştu. Yaptığımız incelemelerde bunu gördük. Bu aslında toplumun hakkı. Biz bu konularda çok titiz hareket ettik.” diye konuştu.

'YÜKSEK HAKEM HEYETİ İŞÇİLER ARASINDA ÜCRET MAKASINI DAHA DA AÇTI'

Sendika ile anlaşamamaları üzerine Yüksek Hakem Heyeti’nden bir karar geldiğini anlatan Subaşıoğlu, “Herkese yüzde 4, ikinci ayda yüzde 3 verdiler. Benim önerim şuydu: Bizde yevmiyesi en düşük aylık 48 lira, bunu ben doğrudan doğruya 72 liraya çıkarmayı önermiştim. 72 lira olanları 88 liraya önermiştim. Yevmiyesi 95 lira ve üstü olanları sabit bırakmayı önermiştim. Biz soysal adaletçi bir yaklaşım geliştirmiştik. Uzlaşamadık. Bu sefer Yüksek Hakem Heyeti'ne gitti, maalesef enflasyon oranında zam geldi. Bu da bizi açıkçası vicdanen rahatsız ediyor. 48 lira üzerine gelen yüzde 4 zamla 120 lira üzerine gelen yüzde 4 zam, aradaki makası daha da açtı.” ifadelerini kullandı.

‘İKİ İNSANIN ALDIĞI FARKLI ÜCRETLER KİMSEYİ RAHATSIZ ETMİYOR’

Sosyal adaleti sağlamak için çok gayret sarfettiğini sözlerine ekleyen Başkan Subaşıoğlu, şunları kaydetti: “Sendikaya cici görünebilirdim, imza atabilirdim atmadım. Yüksek Hakem Heyeti'ne kadar konuyu götürdüm. Belki oradaki insanların vicdanı olur da bu aradaki marjı kapatabilirler, kapatmak isteyebilirler diye düşündüm. Maalesef Türkiye’de sendikacılık, sadece ücret anlamında yapılıyor. Asla sosyal adaletçilik temelinde yapılmıyor. Aynı işi yapan iki insanın aldığı farklı ücretler, ben anladım ki benden başka kimseyi rahatsız etmiyormuş.”

Toplantıya, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol da katıldı.