İzmir'in Bayraklı Belediyesi, hayata geçirdiği kent bilgi sistemi projesi ile İzmir’de bir ilkin altına daha imza attı. İlçe sınırları içerisinde yer alan cadde ve sokakların, sekiz kameralı özel donanımlı bir araçla 360 derece 3 boyutlu panoramik çekimleri yapılarak dijital ortama aktarıldı. "Netcad/360" adı verilen program sayesinde vatandaşlar, belediyenin web sitesi üzerinden ilçenin sokak ve caddelerini 3 boyutlu olarak görebilecek. Belediye müdürlükleri de bu sistem üzerinden envanter oluşturabilecek, sıkıntı yaşanan bölgeye anında ulaşılabilecek.

Bayraklı Belediyesi'nin "www.bayrakli.bel.tr" adresinden kent rehberi ikonunu tıklayan herkes, sisteme entegre edilen 5 yıllık hava fotoğrafları ile cadde ve sokakların gelişimini 3 boyutlu olarak görebilecek. Sistem sayesinde Bayraklı’nın 2009’dan 2014’e kadar nasıl değiştiği, yatırımların hangi bölgelere yapıldığı rahatlıkla takip edilebilecek. Birim müdürlükleri, projelerle ilgili işlemlerini daha hızlı ve kolay yapabilecek. İzmir’de ilk kez hayata geçirilen bu proje ile birim müdürlükleri, Bayraklı'nın bütün sokak ve cadde görüntülerini takip ederek her türlü bilgiye görüntülü olarak ulaşabilecek.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, teknolojiyi yakından takip ettiklerini belirterek, “Teknolojiyi kullanarak, birçok soruna anında müdahale edebiliyoruz. Bu sistem sayesinde web sitemiz üzerinden vatandaşlarımız, oturdukları yerleri 360 derecelik bir açıyla 3 boyutlu olarak görebilecekler. Ayrıca belediye ekiplerimiz, sorun yaşanan bölgeyle ilgili bilgiyi buradan anından öğrenebilecek. Teknolojiyle hayatımız kolaylaşıyor, biz de belediye olarak bu hizmeti vatandaşlarımıza sunuyoruz.” dedi.

SİSTEM HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK?

Sistem başta bina envanteri, yol ve yol öğeleri, park ağaçlandırma, afet planlama, işyeri tabela envanteri, kamu alanları işgaliye, sağlık alanları envanterleri, gelir arttırıcı çalışmalar, tabela sayısallaştırma gibi alanlarda bu sistemi kullanabilecek. Bu sistem sayesinde bilgi sahibi olunması gereken bölgeye tek bir tıkla ulaşılacak. Bu sayede zaman kaybının önüne geçilecek. Görüntü üzerinden anlık fotoğraf çekimi yapılabilecek. Herhangi bir cadde ya da sokaktaki yolun genişliği ya da eğimi bilgisayar üzerinden ölçülebilecek. Reklam tabelalarının boyutları ekrandan ölçülebilecek. Kaçak yapılar rahat bir şekilde tespit edilebilecek. Vatandaşların şikayetleri anında sistem üzerinden görüntülenebilecek. Tahrip edilen yeşil alanlar görülebilecek. Tadilat projeleri için ruhsat verme öncesi ön kontrol yapılabilecek. Bayraklılılar, oturdukları cadde ve sokakları 3 boyutlu olarak görebilecek.