Elektrik borcu olduğu gerekçesi ile Mardin il ve ilçelerine içme suyu sağlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi MARSU Müdürlüğü su kuyularına ait pompaların elektriğinin Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (DEPSAŞ) tarafından kesilmesi Mardin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından yapılan açıklama ile protesto edildi. Enerjinin yurttaşa ulaşılması gereken bir hizmet olduğu belirtilen açıklamada DEPSAŞ'ın bölge halkına yönelik bu tutumuna bir son vermesi çağrısı yapıldı.

Elektrik borcu olduğu gerekçesi ile Mardin İl ve İlçelerine içme suyu sağlayan Mardin Büyük şehir Belediyesi MARSU Müdürlüğü su kuyularına ait pompaların elektriği 20 Ocak itibari ile DEDAŞ'ın ardından ihaleyi yeni alan DEPSAŞ elektrik şirketi tarafından kesildi. Su pompalarının elektriklerinin kesilmesi il ve ilçelerde su sıkıntısına yol açtı. Elektrik kesintisine tepki göstermek ve kesinti ile birlikte yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Mardin Büyü kşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından basın açıklaması yapıldı. Mardin Büyük şehir Binası önünde yapılan açıklamaya Mardin Büyük şehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Büyük ehir Genel Sekreteri Ahmet Zirek, Büyük şehir Daire Başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Dargeçit, Savur ve Kızıltepe Belediyeleri Eş Başkanları katıldı. Kitle adına açıklamayı okuyan Mardin Büyük şehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEPSAŞ'ın uygulamasına tepki göstererek enerjinin kaynağının Kürdistan coğrafyası üzerinde bulunan su kaynaklarının olduğunu söyledi. Su kaynaklarının yapılan uygulama ile edata bir tehdit unsuru olarak kullanıldığına dikkat çeken Yılmaz, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür." dedi.

"SU KESİNTİLERİ BELEDİYELERİN HİZMETİNDEN DOLAYI DEĞİL, DEVLETİN ENERJİ POLİTİKALARINDAN KAYNAKLANMAKTADIR"

Yılmaz, ne kadar süreceği belli olmayan kesinti dolayısı ile 800 bin kişinin ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek merkezi köylerin yanı sıra ilçelerde yaşanan elektrik kesintisinin ciddi anlamda çekilmez bir hale geldiğini aktardı. Bölgede elektrik kesintisinin sadece kışın olmadığını yaz mevsiminde de olduğuna vurgu yapan Yılmaz, yaşananlardan dolayı da çiftçinin sulama yapamadığını ve kuyu motorlarının devamlı arızalandığını dile getirdi. Yılmaz, yaşanan elektrik kesintisini ise "Bu yüzden uzun süreli su kesintileri belediye hizmetlerinden dolayı değil tamamı ile devletin enerji politikalarından kaynaklanmaktadır. DEPSAŞ'ın bu tutumunun kabul etmediğimizi belirtiyor. Hükumeti sorumlu davranmaya ve yaşananları gözden geçirmeye çağırıyoruz." şeklinde ifade etti.

Açıklamanın sonunda Yılmaz, enerjinin yurttaşa ulaştırılması gereken bir hizmet olduğunun altını çizerek hiçbir kurumun kar amaçlı yaptırımlarla bu hakkı yurttaşların elinden alamayacağını söyledi. Yapılan açıklamanın ardından kitle alkışlarla DEPSAŞ'ın uygulamasını protesto ederek dağıldı.