Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Yozgat’ın en fazla göç veren illerin başında geldiğini belirterek, yatırım ve teşvik uygulamalarında 6. Bölgede yer alması gerektiğini söyledi.
Yozgat’ın 6’ıncı bölgede yer alması için TBMM’ye kanun teklifi sunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Yozgat ile beraber az gelişmiş iller sınıfında yer alan diğer bütün illerin yatırım ve teşvik uygulamalarında 6. Bölgede değerlendirildiğini, Yozgat’ın ise 5. Bölge olarak değerlendirilmesinin haksızlık olduğunu vurguladı.
Son on yılda illerin net göç hızına bakıldığında her zaman olduğu gibi Yozgat en çok göç veren illerin başında geldiğine dikkat eçek Durmaz, “ Her yıl ortalama 10 bin Yozgatlı memleketini terk etmektedir. TÜİK’in yaptığı çalışmaya göre, 2013 yılı itibariyle 444 Bin 211 olan Yozgat nüfusunun, 2023 yılında 305 bin 907 olacağı öngörülmektedir. TÜİK verilerine göre, Yozgat’ta 2002 yılında 8 milyon 287 Bin 980 dekar olan tarım alanı yürütülen yanlış politikalar sonucu 2013 yılında 5 milyon 991 Bin 422 dekar alana düşmüştür. Tarım dışında kayda değer bir geçim kaynağı olmayan Yozgat, 2 milyon 296 bin 558 dekar tarım arazisini kaybetmiştir.” dedi.
Kentin tarım ve sanayideki daralmaya bağlı olarak, yaşanan yoğun göçün en büyük nedeni olan istihdam ve işsizlik sorunu giderek derinleşmekte olduğunu vurgulayan Durmaz, “Bunun çözümü de yeni kurulacak fabrikalar, işletmeler, atölyeler yani yeni iş alanları ile mümkün olabilecektir. Devlet, Yozgat’ta kendine ait istihdam kapılarını kapatırken özel sektörün de Yozgat’a yatırım yapması için gerekli teşvikleri vermemekte ve yatırımcının Yozgat’a gelmesi için uygun koşulları da sunmamaktadır. Yozgat, Anadolu’nun ortasında yer almasına rağmen gelişmişlik göstergelerinde Doğu ve Güneydoğudaki bazı illerden daha da geride yer almaktadır.” diye konuştu.
Yozgat’ın ile birlikte az gelişmiş iller sınıfında yer alan diğer bütün iller yatırım ve teşvik uygulamalarında 6. Bölge de değerlendirilirken 19 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yatırım ve teşvik uygulamalarında Yozgat’ın 5. Bölge olarak değerlendirilmesinin Yozgat’a haksızlık olduğunu söyleyen Durmaz, “ Yozgat’ın yerinin 6. Bölge olması gerekmektedir. Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan yatırımcılara verilen diğer teşviklere, Yozgat’ın da dahil edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu teklif yasalaştığında Yozgat ili yatırım ve teşvik uygulamalarında 6. Bölgeye alınmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.