Kahramanmaraş'ı bir Avrupa kenti yapacağı iddiasıyla tanıtılan Expo 2023 bilinmezliğini korumaya devam ediyor. Onilkişubat Belediyesi Başkanı Hanefi Mahçiçek inatla ve ısrarla Expo 2023 için ne kadar harcama yapılacağını açıklamıyor. 

Haber46'ya gelen onlarca mesajda Expo 2023 için harcanacak paranın miktarı hakkında bilgiler yer alıyor. Bize gelen rakamlar doğruysa zaten bu rakamın kamuoyuna açıklanması mümkün değil. Zira Kahramanmaraş'a neredeyse gelecek onlarca yılda yapılacak yatırımların toplamı kadar büyük bir rakamdan bahsediliyor. 

Bunu anlamak için Antalya'da yapılan Expo 2016'nın maliyeti hakkında bilgi edinmek gerekebilir. Zamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili "EXPO 2016 Antalya'nın toplam maliyeti 1 milyar 720 milyon lira." açıklamasında bulunmuştu. 

BAŞKAN MAHÇİÇEK SUSUYOR!

Expo 2016'nın maliyeti, 7 yıl sonra yapılacak Expo 2023'ün maliyeti hakkında fikir veriyor. Gelen bilgilerde Expo 2023 için en az 1 milyar lira hatta daha fazla harcanacağı iddia ediliyor. Başkan Mahçiçek'in maliyet hakkında açıklama yapmaması ve tüm kamuoyu baskısına rağmen susmayı tercih etmesi ise bu rakamların doğru olduğu şüphelerini güçlendiriyor.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Expo 2023 ile ilgili iddialarımız üzerine yaptığı açıklamaların hiç birinde, merak edilen sorulara cevap vermedi. Kamuoyu adına soruduğumuz sorularun tamamı cevapsız bırakıldı. Peki yılların bürokratı ve siyasetçisi olan Başkan Mahçiçek neden susmaya devam ediyor? Kendisi sustukça şüphelerin yayıldığını ve bnüyüdüğünü fark edemiyor mu?

EXPO 2023 İÇİN HARCANACAK PARAYLA NELER YAPILABİLİR?

Kahramanmaraş Kamuoyu artık bu soruların cevaplanmasını istiyor. Gerçekten de Expo 2023 için bir milyar liradan fazla para harcanacak mı? Burası için harcanacak parayla Kahramanmaraş'a neler yapılabilir? İşte bunlardan bazıları:

Şehrin tüm ulaşım ve trafik sorunu çözülebilir? Arsan, Sanayi, Mado, Kıbrıs Meydanı, Müftülük Meydanı, Belediye Önü gibi yerlere köprülü kavşaklar yapılabilir?

Şehrin ilçeleri dahil tamamında normal eğitime geçecek sayıda okul uyapılabilir?

Kahramanmaraş'ın Kuzey Çevre Yolu ve Güney Çevre Yolu tamamlanabilir?

Türkiye'nin en yaşanabilir ve en huzurlu kenti kurulabilir?

EXPO 2023'ÜN ŞEHRİMİZE KATKISI NE OLACAK?

Başkan Mahçiçek'in iddiasına göre "Expo 2023 için Kahramanmaraş’a; 193 günde 50 ülkeden 2 milyon kişi gelecek" Yine Mahçiçek'in iddiasına göre Kahramanmaraş, Expo 2023'den 1 milyar dolar katma değer sağlayacak.

Başkan Mahçiçek'in iddiasına göre, Expo 2023 için 193 gün boyunca Kahramanmaraş'a her gün 50 uçak yurtdışından turist taşıyacak. Yine en az 10 bin kapasiteli yatak ihtiyacı var.

Oysa sadece bir ayda ortalama 12 bin uçağın indiği 1 milyon yatak kapasiteli Antalya bile Expo'dan hiç bir fayda sağlayamadı. Elton John, Lara Fabian, One Republic, Enrique İglesias, Ricky Martin gibi dünya starlarının yanı sıra Tarkan’ın da 2 defa konser verdiği Expo 2016’yı ziyaret edenlerin toplam sayısı 4 milyon civarında kaldı.

KAMUOYUNUN MERAKI GİDERİLMELİDİR?

Haber46 olarak kamuya faydalı gazetecilik yapma konusundaki kararlılığımız bize bu soruları sorduruyor. "Kahramanmaraş'ın önümüzdeki 50 yılı hatta 100 yılı Expo 2023 alanına gömülüyor" iddiası somut rakamlarla açıklanmalı ve kamuoyu rahatlatılmalıdır. Bu yıl Kurtuluşunun 100. yılını kutlayan Kahramanmaraş bu suskunluğu hak etmiyor.

Eğer soruları cevaplayabilecek durumda değilseniz lütfen bu poejeye daha fazla para harcamayın ve revize ederek Kahramanmaraş'a faydalı bir alan haline getirin. Basının karşısına çıkın ve kamuoyundan özür dileyin. Kahramanmaraş'ın gelecek 50 yılını Expo 2023 için feda eden bir başkan olarak anılmayın.

Tüm Kahramanmaraş kamuoyu adına daha önceki haberlerimizde sorduğumuz sorularla ilgili yapacağınız açıklamaları merakla bekliyoruz.