Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya bağlı oluşan kuraklık nedeniyle ortaya çıkan su sorununu çözmek için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

 Suyun petrol kadar değerli olduğunu belirten Şahin, "Hatta önümüzdeki süreçte petrolden daha kıymetli hale gelecek. O nedenle bizim suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Şehrimiz de su fakiri. İçme suyumuzu Kahramanmaraş'tan, Kartalkaya ve Mizmilli barajlarından taşıyoruz. Önceki yıllarda yatırım yapılmamış olsaydı belki bugün ciddi bir su sorunu yaşayacaktık" dedi.

İçme suyu temininde yüksek enerji maliyetini ortadan kaldırmak amacıyla araştırma yaptıklarını ifade eden Şahin, bu kapsamdaki çalışmaları DSİ ile yürüttüklerini anımsattı.

- 1 milyar liralık yatırım

Kentte kısa vadede su sorunu öngörmediklerini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Ama orta vadede karşılaşılacak olası sıkıntılar için projemiz var. Bu kapsamda Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Düzbağ bölgesine baraj yapmayı planlıyoruz. Barajdaki su ise 130 kilometrelik isale hattıyla şehrimize getirilecek. Barajın en büyük özelliği suyun cazibeyle getirilecek olması. Dolayısıyla enerji maliyeti düşeceği için suyun birim fiyatı yüzde 40 ucuzlayacak. Yaklaşık 1 milyar liralık  yatırımı DSİ ile gerçekleştireceğiz."

Şahin, tesisin kısa sürede kendini amorti edeceğine işaret etti.

Şuanda 1 metreküp suyun maliyetinin yüzde 40'ını elektrik enerjisinin oluşturduğunu vurgulayan Şahin, projenin hayata geçmesiyle bunun faturalara olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Barajla ilgili çalışmalara başlandığını aktaran Şahin, "Barajı ne kadar erken bitirebiliriz onun gayreti içerisindeyiz. Bakanımıza 'barajın bitmesini beklemeden oradaki cazibeli suyu regülatörlerle kullanabilir miyiz' diye bir öneride bulunduk. Teknik ekipler bu konu üzerende çalışıyor" diye konuştu. 

Şahin, vatandaşlardan suyu dikkatli kullanmalarını ve israftan kaçınmalarını istedi.