Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), olağanüstü genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda içme suyu fiyatlarına yapılan zamlarla ilgili maddelerin görüşülmesine geçmeden, Hatay’daki içme suyu kaynakları hakkında bir bilgi veren Başkan Lütfü Savaş, Hatay’da her 5 kaynağından birinden temiz olmayan su aktığını belirterek, Hatay’ın içme suyu ve kanalizasyon altyapısının bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu ve bunun gerçekleşmesi için de yatırımlara gerek duyulduğunu ifade etti.

İleride daha büyük sorunlara sebebiyet verecek olan bu kirliliğin önüne geçmek ve Hataylıların sağlığına bir zarar gelmesini önlemek adına belli bir bütçenin gerektiğine işaret eden Başkan Savaş, su konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu ve bu konuda bütün meclis üyelerinin ve ilçe belediye başkanlarının daha hassas davranması gerektiğini belirtti. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise, birçok ildeki içme suyu fiyatlar tarifesinden örnekler vererek, Hatay’daki su fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söylerken, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, örnek verilen illerde herhangi bir altyapı sorunu olmadığını ve dolayısıyla yatırım bütçesine gerek olmayan illerde giderlerin de az olduğunu anlattı.

Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsameddin Çeker de Hatay’da hemşerilerimizin sağlığının korunması adına acilen alınması gereken önlemler olduğunun altını çizerek, bu önlemlerin alınması için gereken bütçenin ancak suya yapılan zamlarla elde edileceğine dikkat çekti. Meclis'te Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de su konusunun siyaset üstü bir konu olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, Meclis'te "Bir taraf zam istiyor, bir taraf zam istemiyor” gibi bir hava yaratmanın yersiz olduğunu belirtti. Suya yapılması gereken zammın kendilerince de istenmediğini hatırlatan Başkan Nehir, ilçelerimizin eksiklerinin giderilmesi için bu zamların şart olduğunu ve artık Hataylıların damacana suya veda etmesinin zamanının geldiğini bildirdi.

AK Parti grubu adına söz alan Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, kendi uzmanlarına yaptırdıkları su maliyet analizine göre ücretlerin düşürülmesi gerektiğini belirterek, AK Parti grubunun belirttiği fiyatlarla HATSU’nun yatırım yapmasının önünde bir engel olmadığını iddia etti. HATSU Genel Müdürlüğü’nün genel kurula sunduğu içme suyunda kademenin kaldırılması, inşaat, sanayi kuruluşları ve iş yerlerinin su fiyatlarında indirime gidilmesi ve yeni fiyatlar tarifesinin belirlenmesi hususundaki teklif oy çokluğuyla reddedildi. Belirtilen maddenin reddedilmesiyle, iş yerleri, inşaatlar ve sanayi kuruluşlarının mağduriyeti devam edecek. Sonuç olarak Hatay genelinde yapılması ön görülen birçok hizmet askıya alındı. HATSU Genel Kurulu’ndan bu konuda ortak bir irade çıkmasını beklediğini fakat bu iradenin ortaya konamadığını ifade eden Başkan Savaş, Hataylıların altyapı adına hizmet alabilmesi ve sağlıklı içme suyuna kavuşabilmesi adına konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Genel Kurula sunulan bir diğer madde olan yeni şube müdürlüklerinin kurulmasına ilişkin teklif ise oy birliği ile kabul edildi.