İzmir’in önemli turizm merkezlerinden, Foça ilçesine bağlı Yeni Foça, Büyükşehir Belediyesi’nin peşpeşe yatırımlarıyla adeta yeniden doğuyor. 88 kilometrelik kanal şebekesi ve 50 bin kişilik arıtma çalışmalarını sürdüren belediye, sahil bandındaki yenileme projesini de ağustos ayında bitirecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, turizm beldesi Yeni Foça’da sahil düzenlemesi çalışmaları kapsamında, 1.4 kilometrelik sahil bandını modern bir görünüme kavuşturuyor. İlk etapta 400 metrelik kısımdaki çalışmalarda sona gelindi. Düzenlemeyle sahil güzergahında yol, tretuvar ve bisiklet yolu yapılıyor. Ayrıca bölgenin en önemli çekim yerlerinden biri olarak planlanan meydan da yeniden düzenleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamında yaptığı diğer bir yenilikse yürüyüş yollarında yaşama geçirilen, kumlamalı parke taşı uygulaması. Bu bölümde araba yollarındaki bozulmaların önüne geçmek için özel bir teknik uygulanıyor. Yola, kaplamaların daha uzun ömürlü olması için yaklaşık 700 kg. ağırlığında beton bloklarla kaplama yapılıyor. Bu sayede zamanla oluşabilecek oturmaların önüne geçilerek, yolun konforlu şekilde uzun süre hizmet etmesi hedefleniyor. Peyzaj düzenlemeleriyle birlikte sahil güzergahına banklar yerleştirilerek oturma alanları oluşturuluyor. Bu bölgede denize girilebilmesini kolaylaştırmak için de özel basamaklar yapılıyor.

Yeni Foça’nın en önemli problemlerinden biri olan arıtma konusunu da çözmek için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi Korucak mevkisinde 26 bin metrekarelik alanda, ileri biyolojik atık su arıtma tesisi inşa ediyor. Günde 10 bin metreküp evsel atığı arıtacak tesis, 11.3 milyon liraya mal olacak. Belediye, Yeni Foça’da devam eden kanal çalışmalarında da önemli aşama kaydetti. 88 kilometre uzunluğundaki kanal şebekesi ve evsel atıkları pompalar vasıtasıyla iletecek beş adet terfi merkezi, yaklaşık 24.6 milyon liraya mal olacak. Projenin yüzde 40’lık bölümü tamamlandı. Çalışmaların, 2017 ilkbaharında sona ermesi planlanıyor.