Geçen yıl Meles Deresi zemininin 13 bin metrekaresini betonlayan İzmir Büyükşehir İZSU Genel Müdürlüğü, kalan 17 bin metrekarelik bölümde de çalışmalarına başladı. Betonlama, özellikle yaz aylarında artan sıcaklığın dere tabanında biriken malzemelerden pis koku yayılmasını önlemesi ve rahat temizlenebilmesi için önem taşıyor.

Geçen yıl Sümerbank Köprüsü ile viyadük ayakları arasında kalan kısımda balçık zemini betonla kaplayan İZSU, şimdi de viyadük ayakları ile DLH binaları arasındaki 17 bin metrekarelik bölümde çalışmaya başladı. İyileştirme çalışmaları, yağış olmaması durumunda ekim ayına kadar tamamlanacak. Betonlama sayesinde dere tabanının, iş makineleriyle daha kısa sürede temizlenebilmesi mümkün olacak. Yağışlı dönemin ardından mayıs ayında Meles ve Arap derelerinde temizlik çalışmalarına başlayan İZSU ekipleri, yaklaşık 30 bin ton atık çıkardı.

İZSU yetkilileri, Meles Deresi’nin, Sümerbank Köprüsü ile körfeze çıkış noktası arasında durgun birikintilerde, özellikle organik ve inorganik içerikli malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya sebep olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Meles’in Sümerbank Köprüsü ile İzmir Limanı istikametinde viyadük altına kadar bölümünün zemini bataklık olduğu için iş makinelerini dere içine sokamıyor ve sadece belli bölümlerini temizleyebiliyorduk. Bu yıl zemin beton olduğu için araçlarımız dere içine rahatlıkla girdi ve temizlik çalışmalarını daha kısa sürede tamamladık. Yağışlar nedeniyle ara verdiğimiz dönemler oldu ama çalışma bize büyük hız kazandırdı. Meles Deresi’nin Arap Deresi ile buluştuğu noktaya kadar olan bölümde de 4 bin metrekarelik alanda zemin iyileştirme çalışmasını tamamladık. Şu anda demiryolu köprüsü ile Meles’in denize döküldüğü noktaya kadar olan bölümde ekiplerimiz çalışıyor. Bu bölümdeki betonlama çalışmalarını da bitirdiğimizde dere temizliğinde daha da hız kazanacağız.”