İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir dönüşümü için uzlaşma görüşmelerini sürdürdüğü Uzundere'de, anlaşmayı kabul eden ilk 23 binanın yıkımına başladı. Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz burada ne mal sahibini müteahhide, ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz, hak koruyoruz." dedi.

Uzlaşma ve yerinde dönüşüm prensipleriyle çalışan Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için ilk kazmayı vurdu. Bunun için düzenlenen törende konuşan Başkan Kocaoğlu, şehir dönüşümünün Türkiye'de yeni yeni öğrenilen, yeni uygulanan ve kanuni çelişkilerin bulunduğu bir durumda olduğunu belirterek, "Bizim kentsel dönüşümde çok basit kurallarımız var. Birincisi yerinde dönüşüm olacak. Uzundere'yi yurt edinmiş vatandaşlarımız, Uzundere'de yaşamaya devam edecek. Daha iyi, daha sağlıklı, daha dayanıklı, ulaşım ve otopark problemi olmadan, çocukların oynayacağı alan problemi olmadan yaşayacak ve yerinde kalacak. İkincisi ve bu işin can damarı şu, burada yaklaşık 3500 civarında konut yapılacak. Bunun inşaat maliyeti var. İhaleyle bunu yapacağız. İnşaat maliyeti var. İnşaat maliyetinden sonra müteahhidin kârı var. Kâr hesabı ile girecek. İnşallah kâr eder. Yapacak konutları, hak sahiplerine teslim edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu gerçekleştirdiği zaman hiçbir rant, bir kuruş belediyeye kalmayacak. Burada ne değer üretiliyorsa, maliyeti haricinde burada yaşayan hemşehrilerimize kalacak. Bütün hesap, bütün uzlaşma, bütün mutabakatlar bunun üzerine yapılmaktadır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Belediyenin buradaki kârı, Uzundere'nin kalkınması olacak.” dedi. Kocaoğlu, kanuni sebeplerle yerinde konut teklif edemedikleri ve şu anda evleri yıkılan vatandaşlara, uzlaşmayla toplu konutlardan ev verdiklerini ve yavaş yavaş taşındıklarını söyledi.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, "Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan yerinde dönüşümün bugün uygulamaya geçildiği ilk fiziksel müdahalesi yapılacak. Yani alanda fiilen proje başlamış olacak." dedi.

65 AİLEYE EV VERİLDİ

Uzlaşma çalışmalarının devam ettiği proje kapsamında, ilk etapta kanun gereği dönüşüm alanından konut veya işyeri teklif edilemeyen hak sahiplerine ait 23 bina yıkılacak. Hak sahipleriyle varılan uzlaşmayla toplam 23 binada oturan 65 aileye, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ndan konut tahsis edildi. 32 hektarlık alanda, etap etap olmak üzere 474 binanın daha yıkılacağı bildirildi.

PROJEDE YER ALANLAR

Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor. İzmir-Aydın-Çeşme otoyolu yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki bütün çalışmalar tamamlandı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleriyle uzlaşma görüşmelerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla konut/işyeri sözleşmesi imzalamaya devam ediyor.