İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada Stratejik Planı'ndan sonra şimdi de Gediz ve Bakırçay havzalarındaki yedi ilçe için benzer bir çalışma başlattı. Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe’nin yanısıra Menderes ve Torbalı ilçelerinin de dahil edildiği stratejik planda eyleme geçen belediye Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz ve Bakırçay havzaları için hazırladığı sürdürülebilir kalkınma stratejisini de bitirme aşamasına geldi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile yapılan protokol kapsamında hazırlanan “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ön sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tıpkı yarımadada hazırlanan stratejik plan gibi Gediz ve Bakırçay havzaları için hazırlanan bu stratejik plan da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayaca.” diye konuştu. Belediye bürokratları ile söz konusu stratejiyi hazırlayan İYTE ve Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan proje ekibinin katıldığı toplantıda, görüntülü sunum eşliğinde planın ana ilkeleri ve bugüne kadar yapılan çalışmalar aktarıldı.

Geçen ocak ayında Büyükşehir Belediye Meclisi onayı ile yapılan protokol kapsamındaki yol haritasında, Gediz ve Bakırçay havzalarındaki yedi ilçe ele alındı. Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa ile Çiğli ilçesinin Gediz deltası bölümünü içeren çalışma kapsamında, yarımada bölgesi ilçelerinde yapılan strateji çalışması örnek alındı. Temel olarak da yörenin yerel varlıklarını koruyarak, çevre ve kültüre duyarlı bir yerel kalkınmayı teşvik eden projelerin üretilmesi hedeflendi. Proje kapsamında, nisan ve temmuz ayları arasında yedi ilçede halk çalıştayı, ufuk tarama çalıştayı, geniş katılımlı uzman toplantısı ve odak grup toplantıları düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 600 katılımcının dahil olduğu bu süreçte ortaya çıkan varlık odaklı kalkınma fikirleri, proje çalışmaları için önemli bir altlık oluşturdu.

Gelecek 10 yıllık öngörü doğrultusunda, özellikle çevre meseleleri (su kirliliği, sanayi kaynaklı kirlilik, atıklar), istihdam (genç işsizliği), demografi (kırsal nüfusun yaşlanması) ve tarihî çevre (tarihî ve arkeolojik alanların yok olması) konularına ağırlık verilen çalışmada, havzalarda uygulanması muhtemel fikirlerden bazıları şöyle sıralandı:

• Destekleyici ve paylaşımcı tarımsal uygulamalar ile tarımsal değer zincirini zenginleştirecek uygulamalar yapılması.
• Tematik köy ve yerleşkeler oluşturulması, mesleki eğitim ve yerel yetenek yönetiminin rolünün arttırılması.
• Alternatif ve özel ilgi turizmine yönelik olan endüstri mirası turizmi gibi örneklerin öne çıkarılması.
• Jeotermal enerjinin entegre kullanımı ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının, enerjinin tüketileceği yerde”üretilmesi ve yerel halk tarafından kullanılması.
• Yerelde kalkınma çabalarının etkin yürütülebilmesi için gerekli örgütsel yapı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi.
• Bölgenin geleceği için olmazsa olmaz olan çevre konusunda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi.

YARIMADADA NELER YAPILDI?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Torbalı ilçelerini dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda uygulamaya geçerek, yerelde kalkınma adına bugüne kadar önemli adımlar attı. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla ücretsiz sebze ve meyve fidanları, arı ve arı kovanları ile sakız koçu ve koyunu, Karaburun kıl keçisi ve tekesi dağıtımına başlandı. Üreticilere eğitim verildi, organik tarım için teknik destek sağlandı. Aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan tematik yol oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı. Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan yarımada rehberi hazırlandı.