İzmirliler’in denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla körfezi kıyılarıyla birlikte tasarlamayı hedefleyen "İzmirdeniz-Kıyı Tasarım" projesi kapsamında sıra, Mavişehir ile Alaybey Tersanesi arasındaki sahil şeridindeki ilk uygulama alanı olan Bostanlı Deresi ve yakın çevresine geldi. Uygulama projelerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, birinci etap için 30 Haziran 2015’te yapım ihalesine çıkacak. İhalenin sonuçlandırılmasının ardından çalışmalara hemen başlanacak. Proje, bir yılda tamamlanacak.

Bostanlı’da yapılacak düzenlemeyle Karşıyaka sahilindeki mevcut kıyı kullanım kültürünü destekleyecek şekilde mekan kalitesinin arttırılması, yaya ve bisikletliler için kıyı boyunca kesintisiz ve engelsiz dolaşımın sağlanması, yeni faaliyetlerle kıyı kullanımının desteklenmesi hedefleniyor. Belediye, proje kapsamında Bostanlı Deresi üzerinde yaya sürekliliğini sağlayacak ahşap-çelik yeni bir yaya köprüsü kuracak. Vatandaşlar, bu köprünün üzerine oturup denizi seyredebilecek. Her yaş grubunun ve engelli çocukların da kullanımına uygun, modern bir çocuk parkı yapılacak. Parkta çim tepeler, tepelerden inen kaydıraklar, teleferik oyun grubu, ipli tırmanma, trambolin, denge elemanları, çeşitli modellerde salıncaklar, engelli salıncağı, tahterevalli ve oturma grupları yer alacak. Bostanlı Balıkçı Barınağı tarafına ahşap günbatımı platformları yapılacak ve kablosuz internet eirişimi sunulacak. Bu alanda suni bir tepe oluşturularak ağaçlandırılacak ve gölgeli, ağaç altında ahşap platformların ve şezlongların olduğu, günbatımının seyredilebileceği sakin bir dinlenme, buluşma alanı oluşturulacak. Dere boyunca gelen mevcut yaya aksı, ahşap bir yaya yoluna dönüşerek doğrudan kıyıya bağlanacak. Bu bağlantı üzerinde bir pergole, altında oturma birimleri ve kendini temizleyen, taşınabilir otomatik şehir tuvaleti yer alacak. Bostanlı Deresi içine yüzer bir platform (ponton) yapılacak. Bisiklet yolu, Mavişehir yönüne doğru yenilenecek. Mevcut BİSİM park alanı büyüyecek, kıyı hattında beğeni gören bisiklet parklarının kullanımına bu bölgede de devam edilecek. Kauçuk bir koşu yolu yapılacak. Kıyı boyunca geniş, rahat ve engelli kullanımına uygun bir yaya yolu oluşturulacak. Deniz kenarındaki taş tahkimat yenilenecek. Yaya yolu boyunca şehir mobilyaları, peyzaj, genel ve dekoratif aydınlatmalar olacak. Fıskiyeli bir havuz ve küçük etkinliklere imkan veren bir meydan oluşturulacak. Rekreasyon alanına piknik masaları, masa tenisi ve satranç masaları ile oturma birimleri yerleştirilecek. İlk uygulama alanını takip edecek ikinci uygulama ise Mavişehir yönüne doğru kıyı boyunca devam edecek.

"İzmirdeniz-Kıyı Tasarım" projesi kapsamında bugüne kadar Pasaport, Konak Pier ile Karataş ve Üçkuyular ile Göztepe İskele arasındaki kıyılar düzenlendi. Turan ile Yeni Kent Merkezi arasında uzanan 8 kilometrelik kıyı şeridinin ilk etabı için de uygulama projeleri tamamlandı.