İzmir’in kalbi konumundaki Konak ilçesinde öncelikle planlı bir şehir oluşturmak istediklerini belirten Belediye Başkanı Sema Pekdaş, plansız bölgelerde jeolojik etüt çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Konak’ta zemin etüdü yapılmayan yer kalmayacak.” dedi.

Konak Belediyesi Fuar Evlendirme Dairesi’nde 113 mahalle muhtarı ile biraraya gelen Pekdaş, talep ve sıkıntılarını dinledi. Yaklaşık üç saat süren toplantıda, mevzuat değişikliği ile yeni kurulan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü de tanıtıldı. Başkan Pekdaş, yeni müdürlük için görevlendirilen Tülin Çetin’i muhtarlara tanıtarak, “Bundan sonra müdürlüğümüz aracılığıyla sizlerle daha yakından iletişim kuracağız. Bu birim, diğer müdürlüklerle sizin adınıza işlerin takibini de yapacak.” dedi.

Muhtarlarla toplantının ana gündemini, şehrin anayasası olarak adlandırılan imar planları oluşturdu. Pekdaş, İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konak’ta bir yandan tescilli yapıların korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını, diğer taraftan da gecekondularla oluşan mahallelerde yeni imar düzenlemelerine gittiklerini söyledi. Geçen yıl imar planlarında değişiklikler yapıldığını ifade eden Başkan Pekdaş, “İmar mevzuatındaki değişiklerden sonra imara uygun parsel kalmıyor. İyi bir kent, iyi bir şehirleşmeyle olur. O nedenle imar çalışmalarımızı bitirmemiz lazım. İmar çalışmalarına geçebilmemiz için de öncelikle jeolojik etüt çalışmalarının hazırlanması gerekiyor. Gültepe bölgesinin jeolojik etüdü bitti. Dolayısıyla öncelikle Gültepe bölgesinde çalışmaya başladık. Jeolojik etüdü yapılmayan bölgelerde ise zemin etüdünün alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile konuştuk.” dedi. Yeşildere, Gültepe, Hatay ve Üçyol semtlerinin zemin etüt çalışmaklarının tamamlandığını ve onaydan geçtiğini dile getiren Pekdaş Gürçeşme, Cengiz Topel, Tepecik Höyüğü, Kemeraltı 2. etap 2. bölge ve Yenişehir bölgesinin zemin etüt çalışmalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söyledi. Beştepeler olarak da bilinen bölgede etüt çalışmalarının henüz başlamadığını kaydetti.

'TESCİLLİ ESERLER İÇİN FONA İHTİYAÇ VAR'

Toplantıda eski eserler, tescilli yapılar ve buralarda kalan evsizlerin yol açtığı sıkıntılar da konuşuldu. Tarihi ve tescilli binaların yanısıra dar sokakların çok olduğunu dile getiren Pekdaş, bunların belli sıkıntılar getirdiğini belirtti. Konak'ta yoğun göçler sebebiyle imara aykırı, ruhsatsız yapıların yol açtığı pek çok sıkıntı olduğunu da dile getiren Pekdaş, “Her tarafımız sorunlar yumağı ama bizim işimiz bunları çözmek.” diye konuştu. Muhtarlardan gelen şikayetleri not eden Başkan Pekdaş, tescilli yapıların tadilatı için valilik tarafından verilen fona ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “230 milyon bütçemiz var ve bu bütçenin tamamını harcasak, 2500 tescilli binanın onarımı için yeterli değil. Bütçenin çoğu personel maaşlarına gidiyor. Bunun yanında yol, sosyal yardım, plan çalışmaları da yapıyoruz ancak tehlike arz eden binaları mutlaka çözüme kavuşturmamız gerekiyor.” dedi.

İzmir'in en eski yerleşim yeri olan Konak’ta yolların dar, merdivenli sokakların çok olduğunu dile getiren Pekdaş, yenileme çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydetti. Şehirlerin yaşayan yerler olduğunu ve zaman içinde yıprandığını ifade eden Başkan Pekdaş, yama yapmamak için asfalt kazıma makinesi aldıklarını ancak üretim tesisinin, doğalgazla çalışmasına rağmen ÇED raporu yok diye mühürlendiğini dile getirdi. Pekdaş, “ÇED raporu almak için çaba sarfediyoruz. Bu nedenle asfaltlama planımızda yavaşlama oldu. Kendi ürettiğimiz asfaltla yollarımızı yenileme planımız aksadı. İZBETON’dan aldığımız kadar asfaltla yollarımızı yeniliyoruz.” dedi.