İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen ilçesi Türkelli’de ileri biyolojik arıtma tesisi yapımına başlıyor. Türkelli, Helvacı ve Hatundere yerleşimlerinin evsel atıklarını arıtacak 8 milyon liralık tesisin temeli, önümüzdeki cumartesi günü törenle atılacak.

Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla Türkiye liderliğini koruyan Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma seferberliği sürüyor. Menemen'de 2010 yılında 100 bin kişilik ileri biyolojik atık su arıtma tesisi hizmete alan Büyükşehir, ilçenin ikinci arıtmasını Türkelli’ye kuruyor. Tesis, uzaklık sebebiyle Menemen İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaşamayan Türkelli, Helvacı ve Hatundere yerleşimlerinin evsel atıklarını arıtacak. Türkelli Mahallesi’nde 20 bin metrekarelik alanda inşa edilecek tesis, 15 bin kişiye hizmet verecek kapasitede olacak ve günde 3 bin metreküp evsel atık arıtacak. Tesis, 6.5 milyon liralık yatırımla 545 günde tamamlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 ile 2013 yılları arasında kurduğu 10 arıtma tesisinde olduğu gibi bunda da evsel atıklar, Avrupa Birliği standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtılacak. Arıtılmış sular, ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edilecek. Türkelli, Helvacı ve Hatundere yerleşimlerinin evsel atıklarının tesise ulaşması için 9.4 kilometre uzunluğunda kanal hattı döşenecek ve üç adet terfi merkezi yapılacak. Yapımına başlanan bu iş kapsamında İZSU, yaklaşık 1,5 milyon liralık yatırım yapacak. İmalat çalışmaları haziran ayında tamamlanacak.