İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, son 10 yılda en büyük yatırımlarını, Büyükşehir sınırlarına 2004’ten sonra dahil edilen 10 ilçede yaptı. İlçe merkezleri, mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuşturuldu. Kansere sebep olabilecek asbest borular sökülerek, sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Kaçaklar sebebiyle yaşanan su sıkıntıları ortadan kaldırıldı, arıtma tesisleri yapıldı, taşkınlara yol açan dereler ıslah edildi.

İZSU'nun 2005-2014 yılları arasındkia yatırımların çoğu, yıllardır altyapı desteği alamayan Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinde yapıldı. 5216 Sayılı Belediye Kanunu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına giren bu ilçeler, geniş çapta hizmet aldı. Yüksek tempoda geçen 10 yılda, 10 ilçenin altyapı problemleri büyük ölçüde çözüldü. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı giderildi. 26 köyde arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak, sağlıklı su verilmesi sağlandı. Köylerdeki su depolarına, güneş enerjili otomatik klorlama sistemi kuruldu. İZSU Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı, 21 ilçede toplam 2 bin 646 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise merkez ilçelerde zamanla eskiyen ve kaçaklara sebep olan 461 kilometrelik içme suyu şebekesi yeniledi. Yenilenen şebekenin toplam uzunluğu 3 bin 107 kilometreye ulaştı. 736 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 256 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 182 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. İZSU’nun yatırım tutarı ise 1 milyar 586 milyon lira oldu.

İZSU’nun 2004 yılından itibaren yaptığı yatırımlar arasında dikkat çekenler şunlar: Küresel ısınma sebebiyle yer altı sularında ortaya çıkan arsenik tamamen ortadan kaldırıldı. Menemen, Manisa ve Halkapınar’da arsenik arıtma tesisleri hizmete girdi. Gördes Barajı suyunu şehre getirmek için 70 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi hizmete alındı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı. 2008-2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik tesis hizmete alındı. Torbalı, Bayındır, Ayrancılar Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Kemalpaşa, Urla ve İzmir ileri teknoloji arıtmaları ile bu ilçelerdeki evsel atık su meselesi halledildi. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes ve Gediz nehirleriyle yarımada kirlilikten kurtuldu. Arıtma çamurlarının yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşle kurutulması için Tekeli Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde, “Solar Çamur Kurutma Tesisi” işletmeye alındı. Arıtma tesislerinden çıkan çamurun kurutulup çürütülmesi için Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdi. Çürütülen çamurun, sanayide ek yakıt veya tarım alanlarında kullanılması için araştırmalar yapıldı. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini arttırmak amacıyla 4. faz ünitesinin yapımına başlandı. Arıtma tesislerinin devreye girmesi ve deniz temizliği için yürütülen ısrarlı çalışmalarla İzmir Körfezi’nin su kalitesi artarak, AB Yüzme Suyu Yönetmeliği kriterlerini sağlayan kaliteye ulaştı. Deniz altındaki yaşamda çarpıcı iyileşmeler yaşandı. Giderek sığlaşan körfezin kurtarılması ve yüzülebilir hale gelmesi için "Büyük Körfez" projesi başlatıldı. Körfezde karasallaşan alanda dip tarama yapılması ve su sirkülasyonu sağlanması için kanal açılması planlandı. Büyük çaplı temizlik çalışmaları için iki gemi alındı.