Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 2020 Mart ayında su faturalarına, kamuoyuna açıklanmayan bir zan yansıttı. Haber46 Whatsapp ihbar hattına gelen çok sayıda şikayet sonrası Haber46 zammı açığa çıkardı ve Koronavirüs günlerinde suya yapılan zammın doğru olmadığını yazdı.

Büyükşehir Belediyesi bundan bir gün sonra KASKİ aracılığıyla yaptığı açıklamada suya yapılan zammı DOĞRULADI ve su zammının Nisan ayı sonuna kadar ertelendiğini ifade etti.

Ardından Haber46 yeni bir haber yaparak, su zammının 30 Nisan'a ertelenmesinin yanlış olduğunu, zammın tamamen iptal edilmesi gerektiğini ifade eden bir haber daha yaptı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 13 Nisan tarihinde sosyal medya üzerinden "Pandemi Sürecinde hemşehrilerimizin mağduriyetini giderebilmek için aldığımız tedbirler hakkında değerli basın mensuplarımıza açıklamalarda bulunduk." şeklinde bir açıklamada bulundu.

Bir gün sonra Haber46, Başkan Güngör'ün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayı "Başkan Güngör, Pandemi Açıklamasını Hangi Gazetecilere Yaptı" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Zira Büyükşehir Belediye başkanı açıklama yapmıştı ancak açıklaması haber olmamıştı. Daha sonra alınan bilgi Başkan Güngör'ün açıklamasını ajans muhabirlerine yaptığı şeklindeydi. Haber46'nın bu haberinin ardından ajanslar Başkan Güngör'ün açıklamasını haber olarak geçtiler. 

Bugün fark ettiğimiz şekilde su zammının Mayıs ayı sonuna ertelendiği sadece ajans muhabirlerine açıklanmıştır.

Ancak, 14 Nisan'dan sonra yaptığımız 30 Nisan'dan itibaren suyun zammı içileceği ile ilgili haberlere KASKİ ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, su zammının 30 Mayısa ertelendiği ile ilgili hatırlatmayı yapmamıştır. Büyükşehirin Su zammını 30 Mayıs'a ertelendiği bilgisini bizimle paylaşmama nedeni bilinmemekte ancak, kasıtlı olduğu düşünülmektedir.

BU GÜN YAPTIĞIMIZ "SUYA ZAM" HABERİ SONRASI KASİKİ BİR AÇIKLAM AYAPMIŞTIR. KASKİ Açıklaması şu şekildedir:

"Bazı Sosyal medya hesaplarından KASKİ suya zam yaptı şeklinde asılsız, maksatlı, ve kamuoyunu yanıltma amaçlı haber yayınlandığı görülmüştür. Bu süreçte suya hiçbir zam yapılmadığı gibi, abonelerimizin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine bakılmaksızın kesintisiz su hizmeti verilmektedir. Asılsız haber yapanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır."

İşin Gerçeği Şudur:

1. Bu süreçte suya zam yapılmış ve zamlı tarifeler Mart ayındaki faturalara yansıtılmıştır. 

2. Haber46'nın tepkisi üzerine zam  30 Nisan tarihine ertelenmiştir.

3. Haber46 zammın 30 Nisan tarihine ertelenmesinin yetersiz olduğunu ve tamamen iptal edilmesi gerektiğini yazmıştır.

4. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör 13 Nisan tarihinde basını çağırmadığı bir basın toplantısı düzenlemiş ve bu açıklaması davet ettiği ajanslarda o gün haber olmamıştır.

5. Haber46 bir gün sonra bu durumu manşetlerine taşımış ve bunun üzerine ajanslar açıklamayı haberleştirmiştir.

6. Haber detayının son satırında "su zammının mayıs ayı sonuna öteledniği" ifade edilmiş ancak bu satır Haber46'nın gözünden kaçmıştır. 

7. Bu nedenla Haber46, 14 Nisan'dan sonra 4 haber daha yapmış ve 30 Nisan'a ertelenen su zammının tamamen iptal edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

8. Ara mahallede 3 çukur kapattığında bunu bizimle paylaşan, 50 metre parkeyi haber yapalım diye bize gönderen Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesi, bizim ısrarla (30 Nisan'a ertelen su zammını süreç sona erinceye kadar erteleyin ya da tamamen iptal edin) şeklindeki çağrımızla ilgili açıklama yapmamış ve su zammının 30 mayıs'a ertelendiğini açıklamamıştır.

9. Haber46 olarak, Başkan Güngör'ün, 13 Nisan tarihli hiç bir yerel gazetecinin davet edilmediği basın açıklamasını takip edemediğimiz ve su zammının 30 Mayıs'aertelendiği kısmını gözden kaçırdığımız için özür diliyoruz.

ŞİMDİ BAŞKAN GÜNGÖR VE KASKİ'YE SORUYORUZ

13 Nisan tarihinde yerel basını yok sayarak yaptığınız açıklamada su zammının 30 Mayıs'a ertelendiğini duyurmuşsunuz. 

22 Nisan tarihinde "Bolu Belediyesi'nden Suya İndirim üstüne İndirim" başlıklı haberimizde ve 25 Nisan tarihli "Amasya'da Ramazan ayında ve bayramda su ücretsiz" başlıklı haberimizde altını çizerek 30 Nisan'a ertelenen su zammının iptal edilmesi gerektiğini belirttiğimiz haberlerimizle ilgili neden açıklama yapmadınız.

KASKİ ya da Büyükşehir Belediye basın birimi bu konuda neden sessiz kaldı?

Yaptığımız çok sayıdaki haberde 30 Nisan'da suya zam geleceğini açıkladığımız halde hepiniz neden sessizliğe büründünüz?

Aslında bu sesizliğe bürünmeniz maksatlı bir amaç için olabilir mi? 

Su zammı yaptığınız ve zammı Mart ayı faturalarına yansıttığınız yalan mı?

Su zammını 30 Nisan'a ertelediğiniz yalan mı?

Basını davet etmediğiniz basın toplantısında su zammını 30 Mayıs'a ertelediğiniz yalan mı?

Su zammının 30 Mayıs'a ertelendiği ile ilgili bölümün bir satırın yarısında geçtiği yalan mı?

Üç Çukur kapattığında fotoğraflayıp bize gönderen basın biriminizin, 22  Nisan ve 25 Nisan tarihli haberlerimiz sonrası suskun kaldığı yalan mı?

Netice Olarak!

Su zammını yaptınız!

Su zammını Haber46'nın ve okuyucularının tepkisi sonrası 30 Nisan'a ertelediniz.

Su zammını 13 Nisan tarihinde 30 Mayıs'a ertelediniz.

Su zammı haberimiz yalan değil, tamamen gerçek, sadece tarihi yanlış! Tarihi yanlış yazmamızın nedeni biz değil sizsiniz. Yine de 30 Mayıs yerine 30 Nisan yazdığımız için özür diliyoruz.

Biz sizin sosyal medyanızı takip etmek zorunda değiliz.

Biz, sizin yerel medyayı yok sayarak yaptığınız açıklamaların satır aralarını takip etmek zorunda değiliz.

Ancak, basın biriminiz yerel medyayı takip etmek ve gerektiğinde açıklama yapmak zorunda.

...

Kahramanmaraş yeni bir erteleme gelmezse  Haziran'dan itibaren suyu zamlı içecek.