Denizli'de meydana gelen deprem akıllara Kahramanmaraş'ı getirdi. Kahramanmaraş'ta yeni yapılan binalar depreme dayanıklı yapılıyor mu? Yapı Denetim Firmaları ve yetkililer inşaatlerı gerektiği gibi denetliyor mu? Muhtemel bir depremde Kahramanmaraş'ta kaç bina yıkılacak?

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Kahramanmaraş'ın depreme hazırlıklı olup olmadığı merak konusu. Fay hattı üzerine yüzlerce bina yapılan Kahramanmaraş'ta bu binalar depreme dayanıklı yapılıyor mu? Bu inşaatları denetleyen firmalar görevlerini doğru yapıyor mu? 3-5 yıllık binalarda görülen çatlaklar, sıvalarının dökülmesi ne anlama geliyor? 

Kahramanmaraş'ta 10-15 yıllık binalar neden kentsel dönüşümle yıkılıyor ve yeniden yapılıyor? Şehrimizde 100 yıllık, 1000 yıllık binalar sapasağlam ayakta dururken, 10 yıllık binaların kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmasının sorumluluğu kimlerde ve bu sorumlular hakkında ne tür işlem yapılmıştır?

SORULARIMIZ NEDEN CEVAPSIZ KALIYOR?

Haber46'nın defalarca gündeme getirdiği "ihata duvarları" konusunda neden yetkililer açıklama yapmıyor. Son yıllarda yıkılan onlarca ihata duvarının yıkılma nedeni nedir? Onlarca arabanın enkaz altına kaldığı ve çok büyük faciaların eşiğinden döndüğümüz olaylarla ilgili ne tür bir araştırma yapılmıştır? Sorumlular belirlenmiş ve haklarında işlem yapılmış mıdır? İhata duvarları yıkılan apartman ve site inşaatları incelenmiş ve depreme dayanıklı olup olmadıkları hakkında rapor tutulmuş mudur? Yıkılan ihata duvarlarını denetleyen ve "uygun" raporu veren firmalar hakkında ne tür işle yapılmıştır? bu konularda görevlerini kötüye kullanan, gerekli incelemeyi yapmayan ve şartları uygun olmadığı halde uygundur diyen kişi ya da firmalar var mıdır?

Yıkılan ihata duvarlarının yıkılma nedeni incelenmiş ve belirlenmiş midir? Bu duvarlardan numune alınmış mıdır? Temel, demir ve diğer malzemeler incelenmiş midir? 

Yıkılan ihata duvarlarının dışında kaç ihata duvarının daha yıkılma riski vardır? Bu konuda inceleme yapılmış mıdır? İhata duvarlarını bile sağlam yapmayan firmalar, binayı sağlam yapmış mıdır?

NE BEKLİYORSUNUZ?

Yaptığımız tüm bu haberlerde ve sorduğumuz sorularda kamu menfaati yok mudur? Bu şehirde yaşayan bir milyon insanı çok yakından ilgilendiren bir konuyla ilgili suskunluğunuzun nedeni nedir? Bu haberleri gereksiz, endişelerimizi lüzumsuz, sözlerimizi samimiyetsiz mi buluyorsunuz?

KAHRAMANMARAŞ DEPREME HAZIR MI?

Sizlere çok net olarak soruyoruz. Kahramanmaraş depreme hazırlıklı mı? İmar planı ve yapı ruhsatları verilirken deprem yönetmeliğine uygun hareket ediliyor mu? Yapı Denetim Firmalarının görevlerini tam ve doğru olarak yapmasıyla ilgili ne tür tedbirler alıyorsunuz? Suskunluğunuzdan Kahramanmaraş'ta işlerin mevuzatlara uygun yapılmadığı sonucunu çıkarabilir miyiz?

SİZ SUSSANIZ DA BİZ SUSMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ?

Kahramanmaraş'ın en önemli sorunlarından biri ile ilgili arka arkaya yaptığımız haberler, sorduğumuz sorularla ilgili suskunluğunuza rağmen Haber46 olarak biz susmayı düşünmüyoruz. Çok büyük bir deprem beklentisi olan Kahramanmaraş'ta halkımızın menfaatlerini korumak bizim görevimizdir. Bu görevimizi yapma konusundaki kararlılığımızın sizin susma konusundaki kararlılığınızdan daha yüksek olduğunu bilmenisi istiyoruz.

Haberin başından itibaren sorduğumuz tüm sorulara; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nden, Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası'ndan, Kahramanmaraş Mimarlar Odası'ndan, Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan, KSÜ Jeoloji Mühendisliğ Bölümü'nden ve diğer tüm yetkili kurumlardan cevap bekliyoruz.