Hükümet Konağı-Kale Arası Yayalaştırma projesiyle şehrin tarihi merkezini yeni bir vizyonla düzenleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şimdi de şehre yeni bir alt merkez kazandıracak projeyi uygulamaya sokuyor.

HZ. YUNUS CAMİ NECİP FAZIL KISAKÜREK KÜLTÜR MERKEZİYLE BÜTÜNLEŞİYOR, YENİ BİR MERKEZ DOĞUYOR

Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi- Necip Fazıl Kültür Merkezi Üçgeni yol ve Meydan Düzenlemesi Projesi ilgili bir açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç;  “Proje kapsamında Abdulhamithan aksını, Kuzey Çevre Yoluna transit bağlayacak köprülü geçiş sistemi kurulurken, kentin ikinci merkezini de çağdaş bir yaklaşımla tanımlamış olacağız. Bu yaklaşımın bir parçası olarak Necip Fazıl Kültür Merkezi, Hz. Yunus Cami ve Sosyete Pazarı olarak bilinen mevkiyi içeren bir meydan düzenlemesini Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'ne kadar uzanan bölgeyle etkileşimli olarak projelendirdik.  Kültür Merkezi Meydanı olarak tanımladığımız alan Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi ve devamında uzanan okullar bölgesiyle yakın etkileşim içinde olacak. Düzenlediğimiz meydanı daha çok gençleri cezbedecek bir anlayışla tasarladık. Kitap kafeler, Enerji park olarak adlandırdığımız kay kaylı gösterilerin yapılacağı pistler, açık hava sineması, açık hava gösteri alanları ve farklı yaş gruplarına göre düzenlenmiş spor sahaları meydanda ve uzantısında yer alacak başlıca etkinlik alanları olacak" dedi.

YENİ ULAŞIM SİSTEMİ KURULUYOR, ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR OLUŞUYOR

Yatırımları bir ulaşım sistemi doğrultusunda yaptıklarını belirten Başkan Erkoç; “Bu şehrin ulaşım sistemini makro ve mikro ölçekte ulaşım planlarıyla yeniden kurguladık. Şehrin Kuzeyinde ve Güneyinde oluşturduğumuz sinyalizasyondan arındırılmış, yaya erişimine kısıtlı, yüksek konforlu ring yollarıyla kenti çevreleyen yeni bir ulaşım ağı planladık. Kuzeyden güneye dikey bağlantılarla bu çevresel ring sistemini birbirine bağladık. Hazırladığımız makro ölçekli ulaşım sistemini kent merkezinde oluşturduğumuz ulaşım sirkülasyon planıyla destekledik.

Bu sistemin önemli parçalarından Güney Ring Yolunu (M.Ali Kısakürek Bulvarı) büyük ölçüde tamamladık. Bu aksı Ağcalı Kavşağı'nın altından geçerek DSİ sulama kanalı boyunca devam ettirerek yeni düzenlediğimiz Gayberli Kavşağına bağlayacağız.  Kuzey Çevre (Ring) Yolumuzda çalışmalar hızla devam ediyor. Kentin batısında, Kuzey ve Güney ring yollarını bağlayan en önemli akslardan biri olan Sümbüllü Bulvarı bir yıl önce hemşerilerimizin hizmetine sunmuştuk. Kentin batısında Kuzey ve Güney Ring bağlantılarını dikeyde transit bağlayacak bir diğer önemli aksımız da Ahirdağı Caddesi-Abdulhamithan güzergahı olacak.  Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi Kavşağı Köprü Projesi bu aksın sürekliliğini sağlayacak ana yapıyı oluşturmaktadır.

YAYA KULLANIM ALANLARI İKİ KATINA ÇIKARILIYOR

Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi Kavşağı Köprü Projesi’nin, ticari ünitelerden oluşan bir yapı olarak tasarlandığını kaydeden Erkoç; “Kenti içi trafiği Şekerdere-Binevler aksına mahkum olmaktan kurtarıyoruz.  Şekerdere-Binevler aksı üzerindeki trafik baskısını azaltırken bu aksta gelişmekte olan ticari aksı güçlendirecek yaklaşımlar geliştiriyoruz. Bu güzergâhı toplu taşıma sisteminin ana omurgası olarak planlıyoruz. Yaya erişimini kolaylaştıracak düzenlemelerle 23 bin metrekare olan yaya kullanım alanını 42 bin metrekareye çıkararak caddenin prestij alışveriş aksı olma niteliğini artırmayı hedefliyoruz.

ÇUKUROVA ELEKTRİK ANADOLU LİSESİ KAVŞAĞI KÖPRÜ PROJESİ, TİCARİ ÜNİTELERDEN OLUŞAN BİR YAPI OLARAK TASARLANDI

Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi-Kültür Merkezi üçgeninde geliştirilen yol ve meydan projesi aynı zamanda Şekerdere-Binevler alış veriş aksının merkez odağını oluşturmaktadır. Toplu taşıma için bir aktarma noktası da olan bu üçgen yaya odaklı bir düşünceyle tasarlanmış; kafeler, mağazalar ve sosyal aktivite alanlarıyla donatılmıştır. Ulaşım planı kapsamında kavşak noktalarına çözüm üretilirken estetik ve işlevselliğe önem veriyoruz.  Köprü yapısını mağaza ve kafelerden oluşan bir ticari ünite olarak kurguladık. Bu noktada apartman altı mağaza anlayışını köprü altı mağaza anlayışına dönüştürdük. Köprü yapısı bir mimari proje kapsamında ele alındı. Köprü üstü araçlara bırakılırken köprünün alt kısmında,  mağaza ve kafelerden oluşan ticari bir yapı olarak algılanacak bir tasarım benimsendi.

Sosyete Pazarı olarak bilinen bölgede alt katları katlı otopark, üst katı kapalı pazar alanı ve zeminde Kültür Merkezi meydanıyla bütünleşen arasta tarzı bir çarşı tasarlandı. Taziye evi cadde kenarından geriye çekilerek sosyal alanları da içeren modern bir yapı olarak yeniden kurgulandı.”

ÇUKUROVA ELEKTRİK ANADOLU LİSESİ - KÜLTÜR MERKEZİ MEYDANI FOTO GALERİ

ÇUKUROVA ELEKTRİK ANADOLU LİSESİ ÇEVRESİ YENİDEN DÜZENLENİYOR

Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'nin peyzaj düzenlemesini de proje kapsamında değerlendirdiklerini belirten Başkan Erkoç; “Büyükşehir Belediyesi olarak okullara önemli oranda bütçe ayırdık ve pek çok yatırımlar yaptık. Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'de şehrimizin eski ve güzide eğitim kurumlarından biri. Bu okulun öneminin farkındayız ve layık olduğu modern çehreye kavuşturacak bir tasarımla çevresini projelendirdik. Okulun mevcut toprak futbol sahasını çim futbol sahasına dönüştürüyoruz. Ayrıca basketbol sahası yapılacak. Okula yaya ve araç girişleri için iki ayrı giriş tanımlandı. Otopark ve öğrenci servislerinin bekleme alanları tasarlandı.

MEVCUT YEŞİL DOKU  YÜZDE YİRMİ ORANINDA ARTTIRILIYOR

“Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi - Kültür Merkezi Üçgeni, Yol Ve Meydan Düzenleme Projesi” nedeniyle okul alanında bir metrekare dahi alan küçülmesi söz konusu değildir" diyerek sözlerine devam eden Başkan Erkoç; “Okul alanında ve proje genelinde sınırlı sayıda ağaç deplase edilmiştir. Proje kapsamında ve okul alanında ağaç sayısı ve yeşil alan miktarında azalma olmadığı gibi tam aksine 7 bin 100 metrekare olan yeşil alan miktarı 8 bin 200 metrekareye çıkartılarak mevcut duruma göre önemli oranda artış yapılmıştır.

Hazırlattığımız projelerin çevreci olmasına büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda farklı proje firmalarına pek çok alternatif proje hazırlatıyoruz. Seçtiğimiz projelerin ekolojik, ekonomik, ulaşım sistemi ile uyumlu ve sürdürülebilir nitelikte olmasını gözetiyoruz.

Çukurova Anadolu Lisesi- Kültür merkezi Yol Köprü ve Meydan düzenleme projesi kapsamında hazırlattığımız proje alternatifleri içinde en fazla yeşil alan ve sosyal donatı alanı üretecek, maliyeti en düşük, ana ulaşım sistemine en uygun ve kent merkezi, alışveriş aksları ve yaya odaklarını en iyi tanımlayan projeyi seçmiş bulunmaktayız” dedi.