8 Aralık Cumartesi günü saat 9.30'da Kahramanmaraş Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen Kent Konseyleri Buluşması programına Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Hayrettin Güngör, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Saim Yavuz, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ile yaklaşık 40 il ve ilçelerden gelen kent konseyleri başkanı, genel sekreteri ve yürütme kurulu üyelerinden yaklaşık 200 kişi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, 4. Türkiye Kent Konseyleri Buluşmasına ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı ve Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, demokrasilerde halkın karar alma sürecine katılması gerektiğini ve bunun da kent konseyleri ile mümkün olduğuna işaret etti.

Dönem Başkanı Yavuz'un konuşmasının ardından kürsüye gelen Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise belediyeler ile kent konseylerinin uyum içerisinde çalıştığını ifade Kent Konseylerinin, Belediyelerin Stratejik Plan ve Bütçe Süreçlerine Katılımı konularında bilgilendirmede bulundu.

Genel Sekreter Güngör'ün ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kent konseyleri buluşmasının Kahramanmaraş'ta yapılıyor olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek: “Kahramanmaraş'ımızın çok eski bir tarihi var. Hititlerden başlayarak birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bir çok ticaret yolunun keşistiği bir yerde bulunmakta olan şehrimiz ağırlıklı olarak Selçuklular, Dulkadiroğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devletlerin medeniyetini bünyesinde bulunduran tarihi mekanlara sahip bir şehir. Şehirler adeta birer canlı varlıklardır. O şehirde yaşayan ve toplumu meydana getiren bireylerin sayesinde şehirler canlı varlıklarına kavuşurlar. Günden güne gelişmekte ve büyümektedirler.

Ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı bir dünyada güçlü yerel yönetimler her zaman bir adım önde oluyor. Gelişen, büyüyen şehirlerin iyi yönetilmesi ancak, toplumun tüm katmanlarının yönetime katkı vermesiyle sağlanır. Bu doğrultuda kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim gibi ilkeler doğrultusunda çalışan Kent Konseylerine önemli görev düşüyor. Çünkü kent konseylerinde her kesimden insan kente dair her türlü konuyu rahatlıkla konuşabiliyor. Buda yerel demokrasiyi güçlendiriyor, yerel demokrasinin güçlenmesi tüm şehirler için önemli. Kahramanmaraş Belediyesi olarak kent konseyinin fikirlerine ve projelerine büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu da yaptığı konuşmada Avrupa birçok şehirlerde ilçe kavramının olmadığını ve sadece şehirlerin mahallelerden oluştuğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından devir teslim törenine geçildi. Devir teslim töreninde Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevini Türkiye Kent Konseyleri Birliği Flamasını takdim ederek Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan'a devretti.

Daha sonra Çankırı Kent Konseyi Başkanı Muzaffer Derelli Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Kent Konseyi Başkanı Zeynep A rıkan'a birer adet ”˜Çankırı Tuzu' hediye etti.

Aynı zamanda Manisa Kent Konseyi Başkanı Mustafa Genç , Başkan Poyraz'a çeşitli hediyeler takdim etti.

Daha sonra Kent Konseylerinin Belediyelerin Stratejik plan ve bütçe süreçlerine katılımı ile ilgili slayt gösterisi eşliğinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bakan bir sunum gerçekleştirdi.

Buluşmada Kent Konseylerinin stratejik planlamalarının yapılması ve yerel strateji ile planlama süreçlerine katılımı konusu görüşüldü. 4. Dönem Kent Konseyleri Birliğinin çalışma programı için öneri ve görüşler ile Kent Konseyleri Yönetmelik değişikliği hazırlıkları için çalışma komisyonu oluşturulması ve Kalkınma Ajansları kent konseyleri ilişkilerinin değerlendirilmesi konuları tartışıldı. Görüşmeler sonucunda Kent Konseyleri Birliği'nin tematik çalıştaylar düzenlemesi kararlaştırıldı.

Programın sonunda kısa bir şehir turu yapılarak Kahramanmaraş'ın tanıtımı gerçekleştirildi.