Konak Belediye Meclisi, ağustos ayı olağan toplantısını Sema Pekdaş yönetiminde yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis salonundaki toplantının açılışında, CHP ve AK Parti grup başkan vekilleri söz alarak, son günlerde yaşanan terör saldırılarını kınadı ve hayatını kaybedenler için taziyede bulundu.

Mart ayından bu yana her ay toplumun değerlerine ve meselelerine dokunan bir tema belirleyen Konak Belediyesi Meclisi, ağustos ayında "Kentte, Yurtta, Dünyada Barış" temasını seçti. Barışın her türlü girişimini olumlu karşıladıklarını ve her alanda barış dilini yükseltmek gerektiğini dile getiren Konak Belediye Başkanı Pekdaş, “Dünyada, Türkiye'de barışa çok ihtiyacımız olan bugünlerde, 'Kentte, Yurtta, Dünyada Barış' temasının Konak'ın teması olmasını meclisin takdirine sunmak istedik. Ağustos ayı, hep savaşla yüzleştiğimiz bir ay olmuş. 1945'te Ağustosun 6'sında Hiroşima'ya, 9'unda da Nagazaki'ye atom bombası atıldı. Birinci Dünya Savaşı, ağustos ayında başladı. Savaşın yakıcılığını ve şiddetini ağustos ayında yaşamışız ve bugün Basmane'de de savaşın izlerini yaşıyoruz.” dedi.

'BASMANE GÜNLERİ' ERTELENDİ

Basmane'nin Suriyeli sığınmacılarla ve onların acı yaşamlarıyla dolu olduğunu ifade eden Başkan Pekdaş, “8 bin 500 yıllık tarihe sahip bir entte yaşıyoruz. Bu kent, kendi kültürel kimliğini barış içinde üretmiştir ancak günümüz, savaşlar dönemi olarak devam ediyor. Biz Konaklılar savaşın yakıcılığını, özellikle de görev yaptığımız Basmane Meydanı'nda çok fazla hissediyoruz. Savaştan kaçan insanların ne zorluklar içinde yaşadıklarını biliyoruz. Savaştan kaçmak, en temel insan hakkıdır. Onlara yardım etmek de gerekir. Türkiye maalesef bunu yerine getirmiyor. Onları tek başına bıraktılar.” diye konuştu. Pekdaş, her yıl düzenlenen Basmane Günleri'ni erteleme kararı aldıklarını da açıkladı.

BAZI SOKAKLARA ŞEHİT İSİMLERİNİN VERİLMESİ REDDEDİLDİ

Meclis toplantısında, sokak ve cadde isimleri konusundaki değişiklik talebi tartışmalara sebep oldu. Halkın talebi üzerine 1014 Sokak'a "Şehit Taner Kaya", 1015 Sokak'a ise "Şehit Emrah Kayaç" isimleri verilmesinin istenmesi, hukuk komisyonunda reddedildi. Meclis de oy çokluğuyla reddetti. Bunun üzerine AK Partili üyeler, şehit ailelerine saygısızlık yapıldığını iddia ederek karara tepki gösterdi. Bunun üzerine konuşan Başkan Sema Pekdaş, geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan ilke kararını gerekçe göstererek, “Biz parklara ve tesislere isim verebiliriz, caddelere, sokaklara değil.” dedi. CHP’li üye Vedat Uğur, AK Partili üyelerin tepkisi karşısında, “Hepimiz şehitlerimiz için kan ağlıyoruz. İsimlerini sokağa vermeyi reddetmedik. Büyükşehir Yasası'na göre bu yetki Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Daha önceden alınan tavsiye kararı gereği ilçe ve bağlı köylerinde mevcut cadde, sokak ve bulvarların adını değiştiremiyoruz. Şehitlerin adının herhangi bir yere verilmesine karşı değiliz. Artık insanları yıpratmayalım. Yasaya aykırı taleplerle kimseyi üzmeyelim.” dedi.

Gerginlik üzerine açıklamada bulunan Pekdaş ise, “Yalan söylemeyin. İsim değişikliği konusunda yetki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde. Bu müracaatların oraya yapılması gerekiyor. Ret gerekçemiz açık, hamaset yapmaya gerek yok. Park ve tesislere isim vermek ayrı bir şey. Önce kanunu okuyun. Bunlar adres numaralandırma sistemine uygun talepler değil. Biz ilçe belediyesinin yetkisi olmayan bir konuda karar alamayız.” diye konuştu.