İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak–Karşıyaka arasında ulaşımı rahatlatmak amacıyla planladığı tramvay için ray döşeme çalışmalarına Mavişehir'den başladı. Projesi, 390 milyon liraya mal olacak.

Cehar Dudayev Bulvarı’nda ilk ray döşeme işlemi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı bir törenle başladı. Geçen ay 400 milyon liralık Fuar İzmir'i açtıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Bugün yine 400 milyonluk bir projenin temelini atıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, şu anda sadece raylı sistem yatırımı olarak 80 kilometrelik proje yürütüyor. 30 km. torbalı hattı, 26 km. Selçuk hattı, 24 km. Karşıyaka ve Konak tramvayı ile birlikte toplam 80 kilometre. 100 kilometre de şu anda çalışıyor, 180 olacak." dedi. Buca tramvayı ile ilgili de konuşan Kocaoğlu, "Biz proje ihalesine Karşıyaka, Konak ve Buca birlikte çıkmıştık. Sonra Ulaştırma Bakanlığı bize, Buca tramvayını 1650 metrelik hatlarında, 'Biz yapacağız.' dedi ve biz de proje ihalesinden Buca’yı çıkardık. Keşke çıkarmasaydık, çünkü yapmıyorlar. Devam etseydik, bugün Buca’da da tramvayın temelini atacak ve üç yıl içinde bitirecektik. Hata yaptık, Bucalılardan özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayının da temelini atmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen 12.7 kilometre uzunluğundaki 19 duraklı Konak tramvayı ve 9.87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 trenin maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tramvayların, 2017 yılı sonunda hizmete alınması planlanıyor. Tasarım çalışmaları tamamlanarak yapımına başlanan tramvay araçları, 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesinde. Fizibilite çalışmalarına göre Konak hattında günlük 95 bin, Karşıyaka hattında 87 bin kişi taşınacak. Tren kontrol ve izleme ünitesi, yolcu bilgilendirme sistemi, LCD ekranlar, aktif güzergah haritası, kamera, görüntü ve ses kaydedicisi bulunacak.