İmar planlarıyla ilgili davalar sebebiyle yaklaşık bir yıldır yatırımcılara yapı ruhsatı veremeyen ve bu yüzden yeni tesislerin kurulamadığı Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne (KOSBİ) imar izni çıktı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSBİ’nin imar planlarını onayladı. Böylece sırada bekleyen 60 milyon dolarlık yatırım hayata geçerken yüzlerce işsize de iş imkanı sağlayacak. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle yeni imar planında sanayi parselleri için yapılaşma hakkı yüzde 70’e çıkarılırken bölgede yeni parselasyon çalışmalarıyla 470 olan sanayi tesisi sayısı da 950’ye yükselecek. Halen 22 bin kişinin çalıştığı bölgede yeni tesislerin kurulması ile birlikte çalışan sayısı 50 bine ulaşacak. KOSBİ, 1/1000, 1/5000 ve 1/25000’lik imar planlarını bakanlıktan onaylatırken yatırım için sırada bekleyen firmalara, yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgelerini düzenleyerek vermeye başladı.

İLK ETAPTA 60 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, planların onaylanmasıyla birlikte sırada bekleyen yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırımın bir bir hayata geçirilmeye başlanacağını söyledi. Bölgenin imar planlarının sıkıntısız hale geldiğini aktaran Porsuk, parselasyon planlarının onaylanmasıyla birlikte toplam 950 firmaya evsahipliği yapacaklarını ve 50 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. Yaşanan sıkıntı sebebiyle birçok işletmenin ne yeni bina ne de mevcut binalarında tadilat yapabildiğini ifade eden Porsuk, “İmarla ilgili çalışmalar yeniden aktif hale gelmiş oldu. Bundan sonraki hedefimiz parselasyon planları. Parselasyon çalışmaları bittikten sonra hızlıca bölgenin altyapısını tamamlayacağız. İmar planlarımızın onaylanmasıyla birlikte mevcut onlarca üyemiz, hızla yeni bina inşaatı yatırımlarına başlayacak.” dedi.

'KOSBİ’NİN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL KALMADI'

KOSBİ’nin önünde hiçbir engel kalmadığını ve birçok sanayi kuruluşunun dikkatini çekmeye başladıklarını dile getiren Kamil Porsuk, “Yatırımlarını büyütmek isteyen, KOBİ düzeyinde çalışan firmaların pek çoğunun bölgemizde arsaları vardı. Bu arsaların parselasyon işleminden sonra sanayi parseli vasfı kazanmasıyla birlikte yatırımlarına başlamaları söz konusu olacaktır. Ayrıca bölgemizin sınırlarından geçen İstanbul-İzmir otoyolu projesi sayesinde Anadolu’nun pek çok yerinden ve Marmara’dan da bölgemize yatırımlar yapılmaya başlanacaktır.” diye konuştu.