Başkanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen protokol görüşmelerine Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hayriye Eşbah, Belediye İmar Müdürü Melike Özdemir ile Coğrafi Bilgi Sistemleri Şefi Ahmet Tanıdır katıldı.

Görüşmelere ilişkin görüşlerini dile getiren Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “İlimiz Hacı Mustafa köyü ve çevresinde Kumaşır gölü ve Malik Ejder Türbesini de kapsayan bir alanda Ekolojik Restorasyon, Koruma Amaçlı imar planları, Peyzaj ve Kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, uygulanması ve uygulama aşamasında kontrolörlük hizmeti almak amacıyla belediyemiz  ile İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılacak olan işbirliği ve ortak hizmetleri almak üzere protokol çalışmaları görüşmelerine başlandık. Geleceğin modern kentini inşa ederken geçmişten kopmadan tarihi, doğal ve kültürel mirası korumayı ilke edindik. Şehrimizin güneyinde yer alan eşsiz manzara, tarih ve doğal değerlere sahip bir alanı projelendirmek istedik.  Bu kapsamda odaklanılan proje alanı Kahramanmaraş'ı Osmaniye'ye bağlayan yol üzerinde, şehrin güney batısında, şehir merkezinden yaklaşık 10 km. mesafede yer alan Hacı Mustafa Köyü mevkiidir. Burada Kumaşır Gölü Rekrasyonu Alanı oluşturarak güzel bir proje yapacağız” diye konuştu.

Projeye ilişkin bilgiler de veren Başkan Poyraz: “Proje birbirine entegre olmuş üç temel zondan oluşmaktadır.  Bunlardan birincisi Malik-i Ejder Türbesi'nin yer aldığı yaklaşık 100 metrelik bir kot farkı ile yükselerek çalışma alanının doğu sınırını teşkil eden tepedir.  Proje kapsamında türbenin çevresinde mesire alanları, kurban kesim yerleri, otopark ve ayrıca büfe, satış birimleri, mescit ve tuvaletler gibi diğer donatılar, seyir terasları ve gezinti yolları yapılması önerilmektedir.  

Projedeki ikinci zon Hacımustafa Köyü ve bu köye ait Kumaşır gölüne bakan yamaçlarda manzaraya hakim noktada konumlanan Gölbaşı Mahallesidir.  Bu alanda mevcut köy dokusunun gerek yapı stoku gerekse de peyzaj özellikleri açısından kuvvetlendirilerek yerleşimin bir eko-köy işlevi görmesi amaçlanmaktadır.  Kahramanmaraş'tan hafta sonu gerek türbe ziyareti gerekse de göl kıyısı rekreatif aktiviteleri için gelen halka turizm açısından hizmet verecek, kendi tarım kültürünü sürdürülebilirlik çerçevesinde devam ettiren, otantik köy yaşantısının örneklerini sunacak bir şekilde planlanacak ve tasarlanacak eko-köy aynı zamanda yöre halkının gelir ve eğitim seviyesinin yükseltilmesini de sağlayacaktır.

Projedeki üçüncü zon Malik Ejder Türbesinin yer aldığı dağın eteğindeki kaynakların beslediği tatlı suyun meydana getirdiği Kumaşır gölü ve yakın çevresidir.  Göl ve etrafını çevreleyen doğal peyzaj, eşsiz manzaraya sahip olup, halkın hem piknik yapıp hem de balık avladığı bir yerdir. Kuşların göç alanı içerisinde yer alır.  Göl ekosisteminin korunarak iyileştirilmesi ve aynı zamanda sürdürülebilir kullanma dengesinin gözetilmesi kapsamında bu alanda bir planlama ve tasarım çalışması yapılacaktır.  Projenin göl ile ilgili kısmında öncelikle mevcut ekosistem dengesinin ve başta su olmak üzere çevre kalitesi değerlerinin anlaşılması yönünde arazi çalışması ve laboratuvar ölçümleri ile göldeki hidrolojik ve biyolojik işleyiş anlaşılacaktır.  Bu evreden sonra gölün ekosistem değerlerinin iyileştirilmesine yönelik aşamalar ve iş paketleri belirlenecektir.  Bu çalışmalara paralel ilerleyecek olan peyzaj tasarımı projesinde ise ekolojik dengenin korunmasına yönelik bir rekreasyon programın önerilmesi amaçlanmaktadır.  

Bahsi geçen bu üç zonu bir bütün olarak ele alan planlama ve tasarım çalışması amaçlanmaktadır” dedi.