Litvanya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü ziyaret etti.

Beraberinde Ataşe Dovile Elvan ile birlikte gelen Büyükelçi konuğunu Valilik girişinde karşılayan Vali Düzgün, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile Litvanya arasında ikili ilişkilerin iyi olduğunu belirterek ilişkilerin daha da geliştirilmesi adına gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kayseri’nin sanayi ve ticarette önemli mesafeler aldığını ve dünyada 150’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Vali Düzgün, kentin 2014 yılında yaklaşık 1.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “İhraç ürünlerimiz çok çeşitli ama başlıca ürünler olarak mobilya, elektrikli ev aletleri, tekstil ve çelik ürünlerini sayabiliriz. İhraç ürünlerimize ilave olarak Kayseri’nin Kapadokya’da yer alması ve Erciyes Kış Turizm Merkezine sahip olması ile birlikte turizmde de önemli mesafe kaydetmeye başladı. Özellikle bu sezon Avrupa ülkelerinden ve Kuzey ülkelerinden kayak anlamında önemli misafirlerimiz oldu. Geçtiğimiz hafta sonu da Avrupa Snowboard Kupası müsabakaları ilimizde gerçekleştirildi. Misafir öğrenci bakımından Kayseri'de yabancı ülkelerden yaklaşık 2 bine yakın misafir öğrenci burada üniversite öğrenimlerine devam ediyor. 2’si devlet 2’si vakıf olmak üzere Kayseri’de 4 üniversitemiz bulunmakta, bunların en büyüğü Erciyes Üniversitesi yaklaşık 55 bin öğrenciye sahip. Dolayısıyla temel işbirliği yapabilecek konularımızı ticaret, turizm ve eğitim olarak değerlendirebiliriz. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımızla ve üyeleri ile görüşerek bu işbirliğini gerçekleştirebiliriz. İki ülke iş adamlarının birbirleri ile doğrudan temas kurması, en azından neler yaptıkları hakkında bilgi ve fikir sahibi olmaları son derece önemli.”

Vali Düzgün, Litvanyalıların kültür ve kış turizmini ilgi duyduklarını dile getirerek, Nevşehir ile işbirliği halinde çalışmaları yürütülen “kültürel kayak” çalışmalarından da bahsetti. Vali Düzgün, “İlgili kurum ve kuruluşlarla kültür ve kayağı bir arada sunmak amacıyla Nevşehir ile birlikte ortak tanıtım projeleri üzerinde çalışıyoruz. Seyahat acentaları ve tur operatörleri ile de görüşme yaparak hem Erciyes’in hem de Kapadokya’nın kültürel kayak adı altında (Cultural Skiing) ortak bir paket olarak müşterilere sunulması yönünde çalışmalar başladı ve bu yıl bunun ilk örnekleri görüldü. Litvanların hem kayağa hem de kültür turizmine meraklı olduklarını biliyorum. İkisini bir arada sunmamız onlar için çok daha cazip ve eğlenceli olabilir.” diye konuştu.

'ERCİYES EN İYİLERDEN BİRİSİ'

Büyükelçi Kudzmanas da Türkiye’deki önemli ticaret ve sanayi şehirleri arasında yer alan Kayseri’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, ev sahipliğinden dolayı Vali Düzgün’e teşekkür etti. “Kayseri ile Litvanya arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak istiyoruz” diyen Büyükelçi Kudzmanas, Litvanya’nın Türkiye ile kültürel ve politik anlamda çok iyi ilişkilere sahip olduğunu, Kayseri’den geçmiş dönemlerde Litvanya’ya ciddi ihracat olduğunu ve bu ekonomik ilişkilerin tekrardan sağlanarak ekonomik anlamda bağları güçlendirmek istediklerini ifade etti. Daha önce Erciyes’e geldiğini ve çok beğendiğini dile getiren Büyükelçi Kudzmanas, sözlerine şu şekilde devam etti: “Dünyada birçok kayak merkezinde bulundum ama Erciyes en iyilerden birisi. Aynı zamanda serbest ekonomi bölgelerinizle, sanayilerle çok ilgileniyoruz. Çünkü Türkiye gerçekten çok hızlı şekilde gelişen ülke ve dolayısıyla yatırım için çok uygun bir ülkedir. Litvanya’da mobilya, tekstil sektörü gelişmiştir. Bazı Litvanyalı firmalar üretimlerini başka ülkelere taşımak istiyor. Türkiye ve özellikle Kayseri bu anlamda dikkat çekiyor. Litvan turistler Türkiye’yi seviyor, birçok Litvan vatandaşımız Kapadokya’yı ziyaret ediyor. Geçen sene Erciyes’e geldiğim zaman Litvanya’da bulunan tur operatörlerine, turizm şirketlerine Kayseri’yi anlattım. Aynı zamanda bu ziyaret sırasında Kayserili iş adamlarını Litvanya’ya davet etmek istiyoruz. Ticaret misyonu olarak Litvanya’dan işadamlarını Türkiye’ye ve Kayseri’ye de getirmeyi düşünüyoruz.”

Vali Düzgün Büyükelçi Kudzmanas’a, Kültepe’den çıkarılan ve Arkeoloji Müzesinde sergilenen Roma dönemine ait eserin replikasını, Büyükelçi Kudzmanas ise Vali Düzgün’e Litvanya’nın 3 önemli şehri Vılnıus, Klaıpeda ve Kaunas şehirlerinin yer aldığı madalya koleksiyonu hediye etti. Büyükelçi Kudzmanas’ın Valilik Şeref Defteri’ni de imzaladığı ziyaretin ardından Vali Düzgün, Büyükelçi konuğuna Kayseri ile ilgili tanıtımların yer aldığı salonu gezdirerek, bilgiler verdi.