Malatya Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşımda kullanacağı trambus sistemi için 2 adet trambus otobüsünü getirdi. Getirilen 2 trambus, Devlet Hastanesi önündeki çevre yolu yanındaki tali yolda sergilendi.

İlk etapta, Malatya Şehirler Arası Otobüs Taşıma İşletmesi A.Ş (MAŞTİ) ile İnönü Üniversitesi kümpüsü arasında çevre yolunda hizmet verecek olan trambus için hat döşeme çalışmaları devam ediyor.

Devlet Hastanesi önündeki çevre yolu tali yolda sergilenen 2 adet trabbüs dikkat çekti. Yakıt açısından tasarruflu olduğu belirtilen ve elektrik ile çalışan lastik tekerli otobüsler trabmus hakkında, Malatya Belediyesi Otobüs Taşıma A.Ş web sitesinde avantajları şöyle belirtildi:

“Hibrit motorların geliştirilmiş olması sayesinde diğer sistemlere göre daha sürdürülebilir bir ulaşım sağlamaktadır. Fosil yakıt maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve geleceğinin öngörülmemesi (fiyat istikrarı, rezerv sıkıntısı ve dışa bağımlılık) dolayısıyla trambus araçlar tercih sebebidir. Elektrik besleme sistemi ring sistemi olacağından elektrik kesintisi olmayacaktır. Kaza, afet gibi elektrik hattının zarar görmesi ve elektrik kesintisi durumlarında yedek dizel veya akülü motor (hibrit motor) devreye girerek araçlar seferlerine devam edebilecektir. Alt yapı maliyeti raylı sistemden çok daha düşüktür. Yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. (Bir saatte tek yönde 8000-10000 kişi) Dizel yakıta göre yüzde 75 daha az yakıt maliyeti vardır. (Dörtte bir yakıt maliyeti) Elektrikli araç olduğundan dışa bağımlılığı yoktur. Bu nedenle yakıt maliyetinde uzun vadede fiyat istikrarı vardır. Şehrimizde bulunan yolların fiziki yapılarının raylı sisteme uygun olmamasından, en uygun elektrikli toplu taşım sistemidir. Yollarımızın genişlikleri ve şehrimizin doğal yapısı (yol eğimleri vs.) toplu taşımda hafif raylı sistemi imkansız, dizel araçlarla taşımayı yüksek maliyetli kılmaktadır. Trambus; eğimli yollarda daha yüksek tırmanma gücüne sahiptir. Buzlu yollarda kalkış gücü sayesinde daha konforlu ve güvenlidir. Eğimi yüksek yollarda yüksek frenleme gücü sayesinde daha güvenlidir. Ayrıca fren enerjisiyle enerji dönüşümü sağlanmaktadır. Trambus araçların ömrü dizel araçların ömrünün iki katıdır. Trambuslar çevreci araçlardır. Sıfır emisyon sayesinde çevreyi kirletmez ve diğer tüm toplu taşım araçlarına göre en düşük gürültü seviyesine sahiptir. Trambus araçların bakım onarım maliyetleri dizel araçlara göre çok daha düşüktür. yüzde 40 oranında daha düşük). Arka tekerlerin hareketli olması yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır. Bundan dolayı dar ve virajlı yollarda da tercih sebebidir. Raylı sistemlere göre çok daha kısa sürede sistem kurularak hizmete açılabilmektedir.”