İstanbul cumhuriyet savcılarından Menderes Arıcan, Hidayet Karaca ve 65 polisin tahliyesine karar veren 32. Asliye Ceza ve reddi hakim kararını kabul eden 29. Asliye Ceza Mahkemesi başkanları için 'yasal gereğinin yapılması yönünde geç kalındı, kamuoyundan özür dileriz' açıklaması yapan HSYK 2. Daire Başkanı'na ilginç bir gönderme yaptı. Savcı Arıcan, sosyal paylaşım sitesinden, “Bu meslektaşların dosyaları ve savunmaları salim bir şekilde incelendikten sonra, şayet kendileri hakkında haksızlık ve hukuksuzluk yapıldığı ortaya çıkarsa; acaba HSYK 2. Daire Başkanı'mız öncelikle bu iki meslektaşımızdan, sonra da biz hakim ve savcılardan kamuoyu önünde özür dilemeyi düşünürler mi acaba?” diye sordu.

Savcı Arıcan, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki adresinden, ‘HSYK ve Özür’ başlıklı bir mektup yayınladı. Hidayet Karaca ve 65 polis hakkında tahliyesine ve Sulh Ceza Hakimleri ile ilgili reddi hakim kararının kabulü yönünde karar veren iki hakim hakkında, 'yasal gereğinin yapılması yönünde geç kalındı, kamuoyundan özür dileriz' açıklaması yapan HSYK 2. Daire Başkanı'na çağrıda bulundu. Arıcan, mektubunda, “Son yaşanan süreçte, bir kısım şüphelilerin tahliye edilmeleri sonrasında, yürütmenin başı tarafından; tahliye ve Sulh Ceza Hakimlerinin reddi kararını veren hakim meslektaşlarımız hakkında ‘yasal gereğinin yapılması yönünde geç kalındı' şeklindeki bir beyanı üzerine; HSYK'nın 2. Dairesi Başkanı tarafından çok hızlı bir şekilde açıklama yapılmış ve gereğinin ifası yönünde gecikildiğini ve bu nedenle kamuoyundan (!) özür dilenme gereği görülmüştür.” hatırlatmasında bulundu.

Bu özür dilemenin esasen kamuoyundan ziyade yürütmenin başından dilendiği gibi bir algı oluştuğunu bu nedenle de pek çok kesim tarafından bu özür beyanın tepki gördüğünü belirten Savcı Arıcan, bu tepkiye rağmen meslektaşlarının kısa bir süre içinde tutuklandığını kaydetti. Arıcan, mektubunda, şu ifadeleri kullandı: “Peki, bu kararları veren meslektaşlarımız hakkında iddia olunan hususlarla ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırmayı yapmadan, dosyayı bile görmeden, acil bir şekilde gereğinin yapılmasında geç kalındığı kanaatine varılarak kamuoyundan (!) özür dilendiği şeklinde; bu iki hakimin dosyaları ve savunmaları salim bir şekilde incelendikten sonra, şayet kendileri hakkında haksızlık ve hukuksuzluk yapıldığı ortaya çıkarsa; acaba HSYK 2. Daire Başkanımız öncelikle bu iki meslektaşımızdan, sonra da biz hakim ve savcılardan kamuoyu önünde özür dilemeyi düşünürler mi acaba?”