Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün, Atıksu Arıtma Tesisleri’nde hidrojen sülfür ve metan gazlarının iş kazalarına ve can kaybına neden olmaması amacıyla gaz algılama ve kontrol sistemi kurduğu bildirildi.

İlk aşamada 6 tesiste montajı tamamlanan sistemin oksijen seviyesini kontrol altında tutarak, belirlenen alarm seviyelerinde uyarıda bulunacağı ve havalandırma sistemini devreye sokarak zehirli gazlardan kaynaklı olumsuzlukların önlenmesi sağlayacağı belirtildi. Tesislerde zehirli gazlar nedeniyle meydana gelebilecek kazaların önüne geçmek amacıyla yapılan gaz algılama, ihbar sistemleri, uyarı ve havalandırma sistemleri ile gaz zehirlenmelerinin önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

İş sağlığı güvenliği kapsamında böyle bir çalışmaya gidildiğini dile getiren MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, “Kurulan sistemler ile Atıksu Arıtma Tesislerinin Terfi Merkezlerinde iş kazalarına sebep olabilen hidrojen sülfür ve metan gazlarını sürekli olarak takip edeceğiz. Sitemimiz oksijen seviyesini kontrol altında tutarak, belirlenen alarm seviyelerinde uyarıda bulunarak havalandırma sistemini devreye sokacak. Montajına başlanan sistemlerin kurulumunun tamamlanmasıyla yaşanılabilecek herhangi bir olumsuzluğun önüne geçmeyi planlıyoruz.” dedi.

Atıksu Arıtma Tesislerinde oluşan zehirli gazlar sonucu zaman zaman üzücü olayların yaşandığını aktaran Koç “MASKİ olarak bu acıların bir daha yaşanmaması için her türlü önlemi alarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. İlk aşamada 6 Atıksu Arıtma tesisinde gaz algılama ve ölçüm sisteminin montajını tamamladık. Önümüzdeki günlerde 5 tesiste daha sistemin montajını tamamlayacağız.” diye konuştu.