İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yağışlı geçen kışın ardından yoğun yerleşim bölgelerinden geçen Meles ve Arap derelerinde temizlik çalışmasına başladı. Her yıl olduğu gibi iki derede yapılan temizliklerin, geçen yılki zemin iyileştirme çalışması sayesinde kısa sürede tamamlanacağı bildirildi.

İki derenin İzmir Körfezi'nde birleştiği noktada set kuran İZSU ekipleri, su çekme işlemlerini tamamlayarak temizliğe başladı. Ege Mahallesi önü ile Sümerbank Köprüsü arasından kepçelerle 50 kamyon malzeme çıkarıldı. İZSU Halkapınar Su Fabrikası’nın bulunduğu noktadan geçen Arap Deresi’nde de su çekerek temizlik çalışmalarına başlandı. Çalışmalar kapsamında, Sümerbank Köprüsü ile viyadük ayakları arasında kalan ve zemin iyileştirmesi yapılan beton bölümden de çamurlar alınacak. Ardından Meles Deresi'nin, viyadük ayakları ile iki derenin birleştiği noktaya kadar balçık olan zemininde iyileştirme çalışmasına başlanacak. 17 bin metrekarelik bölümdeki betonlama çalışmaları eylül ayında tamamlanacak. Geçen yıl 13 bin metrekarelik alanda yapılan betonlamayla birlikte derenin 30 bin metrekarelik alanı bataklıktan kurtulmuş olacak. Böylelikle temizlik çalışmaları daha kısa sürede bitirileceği için yaz aylarında artan sıcağın, dere tabanında biriken malzemeleri kokutmasının önüne geçilecek.

Meles Deresi’nin Sümerbank Köprüsü ile körfeze çıkış noktası arasındaki durgun birikintilerde, özellikle organik ve inorganik içerikli malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya sebep olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Meles’in Sümerbank Köprüsü ile İzmir Limanı istikametinde viyadük altına kadar bölümünün zemini bataklık olduğu için iş makinelerini dere içine sokamıyor ve sadece belli bölümlerini temizleyebiliyorduk. Şimdi zemin beton olduğu için araçlarımız dere içine rahatlıkla girecek ve temizlik çalışmalarını, koku oluşmadan kısa sürede tamamlayacağız. Geçtiğimiz yıllarda üç hafta süren set kurma ve su çekme işlemini beş günde tamamlarken her iki derede üç ay süren temizlik çalışmalarının süresini de üç haftaya indireceğiz. Meles Deresi’nin Arap Deresi ile buluştuğu noktaya kadar olan bölümünde yapılacak zemin iyileştirme çalışması ile birlikte daha da hız kazanacağız.” diye konuştu.