Mersin Büyükşehir Belediyesi, şehrin kanayan yarası olan trafik sorununu çözmek için önemli bir adım daha attı. Sorunlu kavşaklara trafik kontrol ve düzenlemelerine ilişkin ‘dinamik kavşak kontrol sistemi’ kurularak, kent trafiğine önemli ölçüde katkı sağlandı.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, ‘Dinamik kavşak kontrol sistemi’ ile kavşakların trafik yoğunluğuna göre yönetilmesini sağlayarak, kavşaklardaki bekleme sürelerini azaltmak amaçlanıyor. Bu sistem sayesinde kavşaklardaki anlık sinyal düzeni görüntülenirken anında müdahale edebilme ve şehrin trafik yoğunluğu haritasının çıkarılması da mümkün oluyor. Kavşağa bağlı her yön için bir adet akıllı kamera, ilgili yöndeki araçları sayabilecek şekilde yerleştirilirken bu kameralardan elde edilen veriler, Haberleşme ve Sinyalizasyon Şubesi tarafından bir merkezi ünitede toplanıyor.

Şu anda Forum, Dikenli Yol ve Muğdat kavşaklarında kurulumu tamamlanan ‘dinamik kavşak kontrol sistemi’, Mersin Büyükşehir Belediyesi Haberleşme ve Sinyalizasyon Şube’sinde 7/24 esasına göre takip ediliyor. Akıllı kameralar sayesinde kavşağa bağlı her yöndeki araçların sayısını tespit eden bu sistem, trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna bağlı olarak yönetiyor. En yoğun olan yöne, daha uzun süre boyunca yeşil ışık yakılmasını sağlayan sistem sayesinde, kavşak genelinde araçların ortalama bekleme süresinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Bu sayede şehrin özellikle yaz aylarında batı istikametine olan trafik yoğunluğu önemli ölçüde en aza indirgenmesi de bekleniyor.

‘Dinamik kavşak kontrol sistemi’, kavşağa yaklaşan ambulans, itfaiye vs. gibi İl Sağlık Müdürlüğü araçlarının GPS’lerini algılaması özelliğiyle de büyük dikkat çekiyor. Sistem, kavşaktaki trafik lambasının yeşil ışığa dönmesini sağlayarak bu araçlara geçiş üstünlüğü de veriyor.

Mersin’de 3 kavşağa yerleştirilen ‘dinamik kavşak kontrol sistemi’nin, şehrin diğer kritik kavşaklarına da kurulumunun yapılabilmesi için çalışmalar devam ediyor.