Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, su israfını ve haksız su kullanımı önlemek için 'Kaçak Su Tespit Ekibi' kurulduğunu belirerek, "Ekibimiz tarafından tüm abonelerin takibi yapılarak kaçak su kullanımının tespiti halinde yasal süreç başlatılacaktır. Kaçak su kullanımının Türk Ceza Kanunu'nda suç kabul edildiğini, cezai işlem olarak para ve hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini unutmayalım." dedi.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı konuyla ilgili olarak açıklamada bulundu. Başkan Kargı “Kaçak su kullanılması haksız fiil niteliğindedir. Ne yazık ki her şeyde olduğu gibi içme suyunda da hukuka aykırı davranan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler abone olmaksızın Belediyeye ait su taşıyan boruları veya idareye ait kuyu veya kaynakları delerek, boru döşeyerek, motor bağlayarak vb. surette su temin etmekte veya abone iken sayaçsız veya sayacı işletmeyecek herhangi bir yolla su temin etme yoluna gitmektedirler. Uygulamada bu eyleme kaçak su denilmektedir.
Abone sözleşmesi yapılmadan içme suyunu kaçak kullanılması halinde 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkındaki Kanunun 2 ve 3. maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (b) bendi hükmü gereğince; belediye meclislerince kaçak su kullananlarla ilgili olarak tembih name düzenlenip para cezası uygulamasına gidilebilir. Çünkü Belediyelerin, belediye sınırı içinde bulunan içme sularının sağlık koşullarına uygun olarak korunmasını sağlamak ve bunun halka dağıtımını denetlemek görev ve yetkisi bulunmaktadır. Buna ilişkin emir ve yasaklamaları içeren çeşitli düzenlemeleri yapma yetkisi de belediyelerindir, bu konuda abone sözleşmesine cezai hükümler konmuş ise bunlar uygulanır.

Kaçak kullanım suyun maliyetini artırıyor ve pahalılaşmaya neden oluyor. Günümüzde küresel ısınma, hızlı nüfus artışı ve bilinçsiz tüketimin su kaynaklarımızı tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz. İlçemizde içme suyunun yüzde 95‘i elektrik enerjisi ile çalışan pompalar aracılığıyla yer altı sularından temin ediliyor. Belediye Su İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde su israfını ve haksız su kullanımını önlemek için “Kaçak Su Tespit Ekibi” kurulmuştur. Ekibimiz tarafından tüm abonelerin takibi yapılarak kaçak su kullanımının tespiti halinde yasal süreç başlatılacaktır. Kaçak su kullanımının Türk Ceza Kanunu'nda suç kabul edildiğini, cezai işlem olarak para ve hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini unutmayalım. Kaçak kullanımların önüne geçebilmek için duyarlı vatandaşlarımızın bize destek olması büyük bir önem arz etmektedir. Hayat kaynağımız olan suyun israfını önlemek hepimizin insanlık görevidir” dedi.