Trabzon’un büyükşehir olmasının ardından mahalleye dönen eski Özdil beldesi sakinleri, Büyükşehir Belediyesi’nden mahallelerine otobüs hattı istiyor.

Beldeyken Özdil’e hizmet veren 2 midibüsün mahalle olduktan sonra ellerinden alındığına dikkat çeken vatandaşlar, tüm başvurularına rağmen taleplerine olumlu cevap alamadıklarını söylüyor. Özdil’in parasıyla alınan midibüslerden birisinin komşuları Oymalıtepe hattında toplu taşıma aracı olarak kullanıldığı bilgisini veren vatandaşlar, bazı kişilerin çıkarları yüzünden mahallelerinin cezalandırıldığını savunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun mahallelerinde evi olmasına rağmen halkın taleplerini dikkate almadığını öne süren Özdilliler, önceki seçimlerde AKP’ye fazla oy vermenin cezasını çektiklerini, pazar günü yapılacak seçimlerde ise bu hesabı göreceklerini dile getiriyor.

Mahalle merkezinde toplanarak toplu taşıma taleplerini dile getiren bir grup Özdil sakini, ‘Otobüsümüzü geri istiyoruz, Durak var otobüs yok, Belediyemizi geri istiyoruz’ yazılarının bulunduğu dövizler açtı. Mahalle sakinlerinden Şaban Adanur, Yomra sınırları içerisinde kalan Özdil beldesinin tüzel kişiliğinin, 30 Mart 2014 mahalli seçimlerinin ardından kaldırıldığını hatırlattı. 6 mahalle muhtarlığının bire indirildiğini vurgulayan Adanur, şunları kaydetti: “Belde belediyesinin 2 tane resmi yolcu taşıma midibüsü, 4 kişilik şoför kadrosu ve makine parkı Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Beldemize ait olan 2 midibüsten birisi şu anda komşumuz Oymalıtepe’ye, diğeri de diğer otobüs hatlarında görevlendirildi. Geçtiğimiz yıl topladığımız 800 imza ile Büyükşehir Belediyesine başvurduk ve Özdil’e otobüs hattı açılmasını istedik. Ancak aradan geçen bir yıla rağmen karşılık verilmedi. Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’nın her toplantısında, ‘tetkike bırakılmıştır’ notu düşüldü. Böylece iş sürüncemeye bırakıldı.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun kişilerle bireysel sürtüşmesinden dolayı otobüs vermemek için inatlaştığını iddia eden Adanur, bunun zararını ise bütün halkın çektiğini vurguladı. Özdil’e otobüs hattı koymayan Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerinden 5 kilometre ilerideki Oymalıtepe’ye taşımacılık yaptığını savunan Adanur, orada kullanılan midibüsün de daha önce kendilerine ait araç olduğuna dikkat çekti. O araçtan faydalanmak isteyen Özdil sakinlerinin bazılarının kilometlerce yürüyerek Özdil-Oymalıtepe yol ayrımına inmesi gerektiğini dile getiren Adanur, “Büyükşehir Belediyesi Oymalıtepe’ye 4,5 liraya taşıma yaparken, biz özel minibüslerle daha yakın olan mahallemize 5,5 liraya gidebiliyoruz. Şu bir gerçek ki, Gümrükçüoğlu Özdil mahallesini gözden çıkartmış. Havadan sudan gerekçelerle inatlaşmayı bıraksın. Bize otobüs hizmeti getirin. Ayrım yapmayın, eşit ve adil davranın.” diye konuştu.

Beldelerinin mahalle olmasıyla tüm kazanımlarını kaybettiklerini anlatan Adanur, seçimlerden sonra otobüs verileceği sözünü de samimi bulmadıklarının altını çizdi. Özel minibüslerin Özdile’e otobüs verilmesine engel olamayacağını vurgulayan Adanur, “Galyan’nın, Çayırbağı’nın, Oymalıtepe’nin dağına otobüs hattı açılıyor da Özdil’e niçin açılmasın?” diye sordu.

BAZILARININ MENFAATİ İÇİN OTOBÜS VERİLMİYOR

Eski Durançay mahallesi muhtarı Hasan Coşku da mahalleye taşıma yapan 6 özel minibüsten bazılarının sahiplerinin belediye encümen üyesi olduğu için otobüs hattının açılmadığını savundu. Özdil’in parasıyla alınan midibüsün komşuları Oymalıtepe’ye hizmet verdiğine dikkat çeken Coşkun, otobüsün şoförünün bile kendi mahallelerinden olduğunu belirtiyor. Daha önce AKP’ye fazla oy vermenin cezasını çektikleri özeleştirisinde bulunan Coşkun, “Mahalleye çalışan bazı minibüslerin sahipleri encümen. Bundan dolayı buraya otobüs girmesini istemiyorlar, Büyükşehir Belediye Bakanı Gümrükçüoğlu da bu konunun üzerinde durmuyor. Gümrükçüoğlu7nun burada evi olmasına rağmen bizimle ilgilenmiyor. Mercedes ile gelirken insan şu yolların haline bir bakmaz mı? Eski belediyemizin bütün makine parkı Oymalıtepe’de. AKP’ye buradan çok oy çıktığından ödüllendiriliyoruz. Biz imseden lütuf değil, araçlarımızı istiyoruz.” dedi.

Gürol Yılmaz isimle vatandaş ise otobüs hattı olmadığı için mahalleli olarak mağdur olduklarını ifade etti. Büyükşehir’in nimetlerinden kendilerinin de faydalanmak isteğini söyleyen Yılmaz, “Büyükşehir olduktan sonra buradaki kurumlar kapandı. Belediyemize ait araçlar götürüldü. Mahallemiz adeta terk edildi. Oymalıtepe’den gelen belediye otobüsüne binmek için 2,5 kilometre yürümem gerekiyor. Bizden daha uzak olan yere otobüs hattı veriliyor da neden bizim mahallemize verilmiyor? Büyükşehir’in imkânlarından faydalanmak bizim de hakkımız değil mi? O zaman neden büyükşehir olduk?” şeklinde konuştu.