Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, "Belediyeciliğin sorumlulukları büyüktür. Belediyecilik bir vebal üstlenmektir. İnsanların hak ettikleri hizmetleri beşikten mezara verebilmektir." dedi.

1 yılda yaptığı hizmetleri ve önümüzdeki dönemde yapacağı hizmetleri düzenlediği törenle anlattı. Belediye Meclis Salonu'nda yapılan programda konuklarını eşi Öznur Can ile birlikte karşılayan Başkan Can, Büyükşehir Yasası nedeniyle meydana gelen sıkıntıları aştıklarını belirterek, "Değerli arkadaşlar, biz 2014 yılında göreve geldik ve bir yılımızı tamamladık. Hepinizin bildiği gibi, 6360 sayılı Yeni büyükşehir Yasası ile büyükşehir belediyelerinin sınırlarının il sınırı olarak belirlenmesi, büyükşehir sınırları içerisinde bulunan köylerin ve beldelerin tüzel kişiliklerinin kapatılarak mahalle olarak ilçelere bağlanmasına karar verilmiş ve bu yasa yürürlüğe girmiştir. Yeni büyükşehir yasası kapsamında büyükşehir belediyelerine bağlanan ilçe belediyelerinin yapmakta oldukları hizmetlerde yeniden düzenlenmiştir. Kısaca bahsetmek gerekirse, ilçe belediyeleri tarafından yürütülmekte olan su, kanalizasyon, itfaiye, hal, mezarlık, şehir içerisindeki toplu taşıma, evsel atıkların depolanması, şehir ve köy merkezlerinin ilaçlanması, şehirlerarası yolcu taşıma terminalleri, mezbaha hizmetleri, şehir içerisinde bulunan cadde, bulvar ve meydanların bakım, onarım ve temizliği gibi birçok konudaki tüm sorumluluklar ve görevler Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Bu yasa ile ilçe belediyelerinin mali durumları da yeniden düzenlenmiştir. İller Bankasından gelen gelirlerimiz yüzde 40 civarında azalmış, kendi öz kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirlerin büyük bir kısmının Büyükşehir belediyesine yada MESKİ’ye devredilmesi nedeni ile toplam gelir kaybımız yüzde 50’ler seviyesine ulaşmıştır. İlçemize bağlı 129 köy ve 5 beldenin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Kapanan beldelerin 15 milyon TL civarında borcu belediyemize devredilmiştir. Bu borçların 5 milyonu ödenmiş. Kalan 10 milyon lirası ise yapılandırılmıştır. Hizmet etmek zorunda olduğumuz sahanın kat kat artmış olması, ilave borçları ödemek zorunda olmamız ve gelirlerimizdeki kayıplar dikkate alındığında ilçe belediyelerinin içerisinde bulunduğu durum daha iyi anlaşılacaktır. İlçe belediyelerinin hizmet üretmeye devam edebilmeleri için mali yönden güçlendirilmeleri şart olup, yerel hizmetlerin etkin ve hızlı bir biçimde yerine getirilebilmesi için ilçe ve büyükşehir belediyesinin görev ve hizmet paylaşımlarının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm bu olumsuzluklara rağmen her platformda belirttiğim gibi, kentimizi daha yaşanılır hale getirmek, insanlarımızın mutlu ve refah içerisinde yaşaması adına, yerel yönetim olarak üzerimize düşen planlamaları ve projeleri hayata geçirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Belediyeciliğin sorumluluklarının büyük olduğunu anlatan Can, şöyle devam etti: "Belediyecilik bir vebal üstlenmektir. İnsanların hak ettikleri hizmetleri beşikten, mezara verebilmektir. Belediye Başkanı her zaman halkıyla birliktedir. Her zaman onların dertlerinin ve sıkıntılarının ortağıdır. Tarsus’ta Şevket Can’ın hoşgörüsü ve hizmet aşkıyla Tarsus’ta sağlanan hoş görü ortamını ve hizmetlerin devamını sürdürdüğünü görerek, gurur duyuyorum. Bizlerde Büyükşehir olarak el ele gönül gönüle çalışarak Mersin ve İlçelerinin hak ettiği hizmeti alması için var gücümüzle mücadelemize devam edeceğiz. Bize bu meşakkatli yolda destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz."

Konuşmaların ardından Başkan Can, Başkan Kocamaz’a hizmetlerinden dolayı tablo hediye ederken, belediye personellerinden bir erkek bir kadın Başkan Can’a günün anısına hediye verdi. Program sonunda 21. yıl pastası kesilirken, konuklara ikramlarda bulunuldu.